Prosrpske stranke odbile da podrže Rezoluciju o Ukrajini u Skupštini CG

Objavljeno: 28.02.2022, 16:46h

Predlog Rezolucije su podržala 44 od ukupno 81 poslanika crnogorskog parlamenta.

Opoziciona Socijaldemokratska partija (SDP) Crne Gore je predala u skupštinsku proceduru Rezoluciju kojom se najoštrije osuđuje agresija i vojna intervencija Rusije prema Ukrajini, kao nezavisnoj i međunarodno priznatoj državi.

Predlog Rezolucije su podržala 44 od ukupno 81 poslanika crnogorskog parlamenta.

Tekst su podržali opozicioni poslanici iz Demokratske partije socijalista predsjednika Mila Đukanovića, SDP-a, Socijaldemokrata, Bošnjačke stranke, Albanske koalicije Jednoglasno i Albanske lista, te četiri poslanika iz vladajuće koalicije – građanskog pokreta URA i CIVIS, prenosi RSE.

Poslanici vladajuće prosrpske i proruske koalicije koju predvodi Demokratski front (DF) nisu iskazali spremnost da potpišu predlog Rezolucije, kazao je predsjednika SDP-a Raško Konjević.

“Nažalost, ni od jednog kluba iz koalicije “Za budućnost Crne Gore” nijesmo dobili spremnost da podrže tekst rezolucije. Dakle, Demokratskog fronta, Pokreta za promjene, Socijalističke narodne partije, niti pojedinačnih poslanika”, rekao je Konjević.

Poslanici vlasti iz Demokrata takođe nisu potpisali predlog ali su, dodaje Konjević, kazali da su spremni da ga podrže u Parlamentu.

Održavanje sjednice parlamenta na kojoj će Rezolucija biti izglasana krajnje je neizvjesno jer potpredsjednik Skupštine Strahinja Bulaić , iz DF koji presjedava parlamentom odbija da zakaže sjednicu do postizanja dogovora oko nove vlade u kojoj bi participirao DF.

U predlogu Rezolucije kojom se osuđuje vojna intervencija Rusije u Ukrajini, Skupština Crne Gore apeluje na vlast Ruske Federacije da hitno zaustavi vojna dejstva i prekine akt agresije kojim se direktno podriva suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine.

Iskazuje se i puna podrška preduzetim mjerama od EU i partnerskih država na suzbijanju agresije, te pozivaju međunarodne organizacije, posebno članice EU i NATO, da iskoriste sva moguća diplomatska, politička i ekonomska sredstva u cilju odvraćanja Ruske Federacije od dejstava na teritoriji Ukrajine.

Potpisnici Rezolucije iskazuju i najdublje saosjećanje sa narodom Ukrajine koji se suočava sa najvećim izazovima i patnjama od završetka Drugog svjetskog rata, te se pozivaju građani i dravne strukture da iskažu solidarnost i humanitarno pomognu. Predsjednik Rusije Vladimir Putin je pokrenuo 24. februara invaziju na Ukrajinu, kada je u toj zemlji proglašeno ratno stanje.

Zbog invazije na Ukrajinu su Evropska unija, Sjedinjene Američke Države i brojne zemlje pojedinačno su uvele niz ekonomskih sankcija Rusiji, a najavljena je i pomoć Ukrajini u vojnoj opremi.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register