Putin naredio da snage za obuzdavanje budu u specijalnom režimu borbenog dežurstva

Objavljeno: 27.02.2022, 14:55h

Predsjednik Rusije Vladimir Putin je danas, kao odgovor na agresivne izjave na Zapadu, naredio Ministarstvu odbrane da prevede ruske snage za obuzdavanje u specijalni režim borbenog dežurstva.

“Zapadne zemlje ne samo što preduzimaju neprijateljske korake protiv naše zemlje u ekonomskoj sferi, mislim na nelegitimne sankcije, što svi dobro znaju, već najviši zvaničnici vodećih zemalja NATO-a dozvoljavaju agresivne izjave prema našoj zemlji, stoga naređujem ministru odbrane i načelniku Generalštaba da prevedu snage za obuzdavanje ruske vojske u specijalni režim borbenog dežurstva“, rekao je ruski lider nakon sastanka sa ministrom odbrane Sergejem Šojguom i načelnikom Generalštaba Oružanih snaga Rusije Valerijem Gerasimovom.

Strateške nuklearne snage Rusije je opšti naziv glavnog naoružanja trupa i snaga u Oružanim snagama Ruske Federacije, koje kao glavno naoružanje imaju strateško i taktičko raketno-nuklearno naoružanje. Ponekad se nazivaju i nuklearna trijada, pojašnjava Sputnjik.

Ruska vojska je ušla prije četiri dana na teritoriju Ukrajine gdje, prema zvaničnim ruskim navodima, izvodi specijalne vojne operacije, sa ciljem demilitarizacije i denacifikacije Ukrajine.

Sam prelazak u režim visoke pripravnosti je način da Moskva pošalje upozorenje, a i vjerovatno bi i olakšalo lansiranje nuklearnog oružja, ali to ne znači da će ono biti upotrjebljeno, piše BBC.

Cilj Putinovog naloga je, vjerovatno, da odvrati NATO zemlje od podrške Ukrajini, time što će stalno biti u neizvjesnosti koliko daleko je spreman da ide, kao i šta će tačno smatrati “kapljicom koja je prelila čašu” kada je u pitanju podrška Ukrajini.

SAD su osudile ovakav potez ruskog predsjednika, poručivši da je u pitanju “bespotrebna eskalacija”, prenosi euronews.rs.

 

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register