Janša: Ako padne Ukrajina, slijedi domino efekat

Objavljeno: 27.02.2022, 19:25h

Ako Ukrajina ustraje, možemo računati da neće biti eskalacije već pregovora

Slovenački premijer Janez Janša upozorio je danas na domino efekat ako Ukrajina padne, napominjući da je sudbina te zemlje ključna ne samo za Evropu, već i za svijet u cjelini.

“Ako Ukrajina padne, sledeća je Moldavija, a onda vjerovatno Gruzija. Stvari bi mogle da se zakuvaju na Zapadnom Balkanu – svuda gdje periferija EU-a još nije u (Evropskoj) uniji i u NATO-u. Onda će baltičke zemlje skoro sigurno biti sledeće, a onda smo na ivici ozbiljnog sukoba koji bi mogao da izazove Treći svjetski rat”, rekao je on u intervjuu za Siol, Nova24 i Planet TV.

“Da li se Ukrajina brani ili ne, važno je za Sloveniju, Evropu i cijeli svijet. Ako Ukrajina ustraje, možemo računati da neće biti eskalacije već pregovora”, rekao je on.

Janša je kazao da još od „avganistanskog debakla“ Peking i Moskva koordinišu neke poteze.

On je uvjeren da ruski predsjednik Vladimir Putin ne bi napao Ukrajinu bez neke vrste prećutne podrške Pekinga, koji se uzdržao od osude ruske agresije u Savjetu bezbijednosti UN-a.

“Mislim da je ovo prvi put otkako je članica Savjeta bezbijednosti da je stala na stranu Rusije, osuđujući sankcije protiv Rusije, a ne invaziju. To nije neutralna politika”, rekao je Janša, prenosi Tanjug.

Što se tiče uticaja sankcija, Janša je rekao da je zavisnost Slovenije i Evrope od ruske energije strateški problem, ali i primijetio da je Putin napadom na Ukrajinu konačno podstakao Evropu da se oslobodi svoje energetske zavisnosti od Rusije.

Napad na Ukrajinu je ogromna Putinova greška, istakao je Janša i dodao da će Slovenija i Evropa nekoliko godina imati problema sa prelaskom sa ruske energije, ali da će Rusija izgubiti ogromno tržište.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register