Stefanov: Rat Rusije i Zapada je već počeo

Objavljeno: 26.02.2022, 21:08h

Hrvatski analitičar Mario Stefanov kaže da je već počeo oružani sukob Rusija i Zapada, iako to na prvi pogled ne izgleda tako.

“Da je oružani sukob Rusije i Zapada uistinu u tijeku, jasno pokazuju pokreti trupa na obje strane crte razdvajanja na ukrajinskom teritoriju i stalne razmjene vatre između protivnika. Nepobitna je činjenica da se vojnici NATO-a nalaze na ukrajinskom teritoriju, što je i javno objavljeno, kao i činjenica da se u Ukrajini iza prve crte ratišta nalaze i elementi regularnih ruskih trupa, što se javno negira. I jedni i drugi nalaze se na ukrajinskom teritoriju sa suprotnih strana crte razdvajanja, gdje se svakodnevno razmjenjuje vatra. Kakav je argument još potreban da bi se priznala okolnost da je rat Zapada i Rusije već počeo? Nikakve formalne objave rata neće biti niti će itko priznati da je djelovao prema protivničkoj strani. Predodžba da bi se oružane formacije Zapada i Rusije trebale postrojiti jedna nasuprot drugoj i pred kamerama pucati jedna na drugu potpuno je iracionalna. Rat koji se već vodi, vodi se sredstvima i metodologijom 21.,  a ne 19. ili 20. stoljeća, dosad neviđenim i nezamislivim oblicima ratovanja”, piše Stefanov u autorskom tekstu objavljenom na web sajtu geopolitikanews.

Stefanov kaže da o istinskom ratu “govori i konsolidacija savezničkih redova i na jednoj i na drugoj strani”. “Zapad predvođen SAD-om uspio je održati jedinstvo NATO-saveza. Ruski pokušaj razbijanja jedinstva i po mogućnosti stvaranja raskola nije uspio. S druge strane, Moskva je potvrdila oportunu suradnju s Kinom koja se pak sa Zapadom sukobljava na azijskoj strani euroazijskog središnjeg kopna. No nije uspjela s Pekingom dogovoriti čvršći vojni savez i formalizirati vojnu suradnju”.

“U svakom slučaju, rat Rusije i Zapada, nakon što je u okviru ukrajinske krize počeo i poprimio oblik oružanog sukoba niskog intenziteta i rata uz korištenje posredničkih snaga, postupno prima potencijal eskalacije i razvijanja u veliki europski oružani sukob. Taj rat, bez obzira na moguća primirja od oružanog sukoba ili oblik u kojem se vodi, nastavit će se do poraza ili povlačenja jedne od uključenih strana”, procjenjuje analitičar.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register