Nove sankcije za Rusiju – banke isključene iz SWIFT-a

Objavljeno: 26.02.2022, 23:47h

Sve ruske banke kojima su uvedene sankcije, a potencijalno i ostale ruske banke – biće isključene iz međunarodnog platnog sistema SWIFT, saopštila je njemačka Vlada.

“Večeras, SAD, Francuska, Kanada, Italija, Velika Britanija, Evropska komisija i Njemačka su donijeli odluku da uvedu dodatne oštre finansijske sankcije protiv Rusije kao odgovor na nastavak napada ruskih snaga na Ukrajinu. Sve ruske banke koje se već nalaze pod sankcijama međunarodne zajednice, a ako bude bilo potrebno i ostale ruske banke, biće isključene iz međunarodnog platnog sistema SWIFT. Ovo ima za cilj da se izoluju ove institucije od međunarodnih finansijskih tokova, što će značajno ograničiti njihovu globalnu djelatnost“, navodi se u saopštenju, prenose ruski mediji.

Pod sankcijama se nalazi, između ostalih, Zberbanka i VTB.

wift (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication) globalna je financijska žila kucavica koja omogućava nesmetan i brz transfer novca preko granica. Funkcioniše kao sistem za brzu razmjenu poruka kojima se korisnika obavještava kada je novac poslan i kada je legao na račun. Swift je spostavljen 1973. u Belgiji i povezuje 11.000 banaka i institucija u više od 200 zemalja. Kroz njega dnevno prođe više od 40 miliona poruka o 1.000 milijardi dolara transakcija kompanija i vlada. Smatra se da ruska plaćanja čine više od jedan posto poruka.

Swift su zajedno uspostavile američke i evropske banke kako nijedna od njih ne bi razvila vlastiti sistem i time stekla monopol na prekogranične novčane transfere.

Mreža je danas u zajedničkom vlasništvu više od 2.000 banaka i financijskih institucija, a kontroliše je belgijska centralna banka u partnerstvu s vodećim centralnim bankama iz cijelog svijeta, uključujući američki Fed i britansku centralnu banku.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register