Društveni eksperiment: Kako reaguju mladi u jugoistočnoj Evropi na korupciju u svakodnevnom životu?

Objavljeno: 11.02.2022, 10:51h

Regionalna antikorupcijska inicijativa s ponosnom predstavlja društveni eksperiment koji govori o našoj realnosti.

Mladi učesnici u društvenom eksperimentu stavljeni su u poziciju osoba koje se suoče sa korupcijom i moraju odabrati između toga da šute ili progovore. U tom procesu pronalaze odgovore na to kakav je osjećaj biti zviždač, šta pokreće zviždače i sa kakvim izazovima se suočavaju.

Građane koji se suoče sa korupcijom, progovore o tome i odupru se nazivamo zviždači. Video o društvenom eksperimentu ima za cilj unaprijediti svijest javnosti, naročito mladih ljudi, po pitanju važosti zviždača u borbi protiv korupcije

„Važno je informisati javnost, naročito mlade, o prijavljivanju korupcije, naglašavajući direktnu korist koju to donosi široj zajednici. Da bismo to postigli, između ostalog trebamo se konfrontirati sa uobičajenim stereotipima o zviždačima,“ kaže Desislava Gotskova, šefica Sekretarijata RAI-a u Sarajevu. Gotskova dodaje da je najbolji način da se stereotip razbije pomoći javnosti da samostalno dođe do novog zaključka.

Video o društvenom eksperimentu „Zviždite za hrabre“ produciran je u okviru projekta koji finansira EU Prekinimo šutnju: Unapređenje politika i kulture prijavljivanja korupcije od strane zviždača na Zapadnom Balkanu i u Moldaviji, a implementira Sekretarijat Regionalne antikorupcijske inicijative.

#RaiSEE #SEE #BreakingTheSilence #Whistleblowing

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register