Medijska udruženja traže od Vlade izmjenu Temeljnog ugovora

Objavljeno: 02.02.2022, 15:29h

Medijska asocijacija JugoistočneEvrope (MASE), Institut za medije Crne Gore (IMCG), Društvo profesionalnih novinara (DPNCG) i Media centar su danas uputili inicijativu Vladi Crne Gore da izminei član 14. Nacrta Temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom, jer smatraju da taj član zadire u autonomiju medija I da je u suprotnosti sa Ustavom, zakonima i međunarodnim dokumentima iz te oblasti.

“Nacrtom Temeljnog ugovora, koji su objavili mediji, a Vlada ga nije demantovala, u članu 14. je predviđeno da ‘crkva ima pristup sredstvima javnog informisanja koja su dužna da vjerodostojno, objektivno i bez diskriminacije obavještavaju javnost o stavovima i djelatnostima Crkve’. Stav da ‘crkva ima pristup sredstvima javnog informisanja’ je suvišan i nepotreban, jer država ustavom, zakonima, međunarodnim dokumentima o ljudskim pravima I slobodama, svima garantuje pristup medijima”.

U inicijativi se navodi i da je problematična formulacija da su sredstva javnog informisanja ‘dužna da vjerodostojno, objektivno i  bez diskriminacije obavještavaju javnost o stavovima i djelatnostima Crkve’, jer to “zadire u autonomiju i slobodu medija”.

“Takva odrednica nameće dodatne obaveze medijima i uvodi Vladu kao arbitra koji bi procjenjivao da li su medijski sadržaji ‘vjerodostojni, objektivni, nediskriminatorni’. To je direktno uplitanje države u medijske slobode i ova odrednica nije usklađena sa Ustavom, zakonima i Evropskom konvencijom za zaštitu ljudskih prava i sloboda”, kažu potpisnici Inicijative.

On podsjećaju Vladu na to da “javni mediji počivaju na načelima autonomnosti, slobode i otvorenosti za različita mišljenja i za svoj rad su samo odgovorni pred javnošću, a ne pred bilo kojim drugim autoritetom”.

Podsjećaju, takođe, i da se “država (se) međunarodnim dokumentima o ljudskim pravima i domaćim zakonodavstvom obavezala da štiti pravo na sloodu izražavanja, kao jedno od osnovnih ljudskih prava”.

Potpisnici inicijative su pozvali Vladu “da poštuje načela koja je propisala i na koja se obavezala i da ne dovodi u pitanje jednu od  vitalnih vrjednosti demokratskog  društva, kakva je sloboda medija”.

Potpisnici inicijative kažu da “ne spore pravo vjerskim zajednicama na pristup medijima i smatraju da građani treba da budu informisani i o društvenom fenomenu kao što je religija, ali ukazuju da poštujući sekularno određenje države i slobodu medija”. “Nije na Vladi i vjerskim zajednicama da dogovaraju način na koji će mediji izvještavati o vjerskim zajednicama i njihovim stavovima”.

“Vjerske zajednice imaju prostor i druge resurse da slobodno informišu građane o svojim aktivnostima kroz medije čiji su osnivači i postojeći zakonski okvir im garantuje ravnopravan pristup javnim medijima. Pored toga, država ugovorima kojim reguliše odnose sa Katoličkom crkvom i Islamskom zajednicom Crne Gore nije propisivala način na koji mediji treba da izvještavaju o aktivnostima i stavovima ovih vjerskih zajednica, već se zadržala u okvirima zakona i međunarodnih standarda. Katoličkoj crkvi je ‘garantovan pristup javnim sredstvima inforisanja’, a Islamskoj zajednici ‘javnom servisu’. Smatramo da jednak pristup treba imati prema svim vjesrkim zajdnicima i da  identična rješenja treba ugraditi i u Temeljni ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkom”, sugerišu potpisnici Inicijative.

Njihov konkretan  predlog je da se član 14 stav 3 izmijeni i glasi: “Srpska pravoslavna crkva ima takođe pristup i javnim sredstvima informisanja (novine, radio, televizija, internet).”

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register