Palestinci pozdravili izvještaj AI i traže odgovornost Izraela

Objavljeno: 01.02.2022, 15:06h

Država Palestina je pozdravila izvještaj Amnesti interenešenela (AI) o izraelskom režimu aparthejda i rasističkoj politici i praksi protiv palestinskog naroda., saopšteno je iz palestinske ambasade u Crnoj Gori.

Izvještaj je detaljna potvrda okrutne stvarnosti ukorijenjenog rasizma, isključivanja, ugnjetavanja, kolonijalizma, aparthejda i pokušaja čišćenja koje palestinski narod trpi od Nakbe. To je stvarnost u kojoj je država uređena da održava jevrejsko-izraelsku dominaciju osiguravajući trajno uskraćivanje osnovnih i nacionalnih prava palestinskog naroda”, rečeno je u saopštenju iz ambasade.

U saopštenju se kaže da su Savjet bezbjednosti i Generalna skupština UN “dužni (su) uzeti u obzir uvjerljive dokaze koje je iznio Amnesti internešenel i druge vodeće organizacije za ljudska prava i pozvati Izrael na odgovornost za svoje zločine protiv palestinskog naroda, uključujući i kroz sankcije”. “Jednako i hitno, tužilac Međunarodnog krivičnog suda mora bez odlaganja istražiti zločine Izraela protiv čovječnosti aparthejda”.

AI optužila Izrael za aparthejd

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register