‘Ne postoji opravdanje za decenijsko zagađenje i zapostavljanje Spuža’

by | jan 25, 2022 | Analize&Mišljenja, Novosti | 0 comments

Piše: Vuk Iković

Vlasnik farme svinja u Spužu je podnio zahtjev za dobijanje ekološke saglasnosti, ali farma i dalje radi iako nema osnove higijenske i ekološke uslove za rad. Zbog ovoga su svakodnevno zdrastveno ugroženi mještani Spuža, učesnici u saobraćaju koji prolaze pored farme svinja, radnici farme i životinje na farmi.

Nakon učestalih prijava građana koji su se žalili na neprijatne mirise Organizacija KOD je 29.10.2021. godine pokrenula inicijativu za inspekcijiski nadzor zbog zagađenja vazduha i rijeke Zete usled rada farme svinja u Spužu, koja je u vlasništvu preduzeća NIKSEN-ČAVOR.

Iako se očekivalo da inspekcija, shodno svojoj dužnosti, samoinicijativno kazni preduzeće NIKSEN-ČAVOR i odgovornu osobu u ovom preduzeću, to se desilo tek nakon prijava koje su poslate od strane građana i Organizacije KOD. Tek tada je inspekcija izrekla kaznu u visini od 1000 €, a kasnije od 2000 € jer NIKSEN-ČAVOR nije pribavio ekološku saglasnost za rad farme svinja.

Zahvaljujući ovim urgencijama, NIKSEN-ČAVOR je podnio zajtjev Opštini Danilovrad za dobijanje ekološke saglasnosti ali i dalje nije obustavio rad farme koja ne ispunjava osnove higijenske uslove upravo zbog nepravilnog upavljanja otpadom i otpadnim vodama.

Opština je na osnovu ovog zahtjeva prošle sedmice organizovala javnu tribinu u prostorijama Mjesne zajednice Spuž.

Vlasnik farme je obrazložio zagađenje time što mu institucije još nijesu izmjerile količinu neprijatnih mirisa na farmi. Nakon što budu izmjereni neprijatni mirisi, on će, navodno, odmah krenuti u rješavanje problema.

Ako jedan domaćin ima pored svoje kuće svinjac, koji pravi jak neprijatan miris, on neće odlučiti da ukloni mirise, već će ukloniti ili svinjac ili svinjsko đubrivo. Zato kada se pokrene pravilno izđubravanje, odlaganje đubriva i otpadnih voda, tada će se riješiti i problem neprijatnih mirisa.

Mještani su iznijeli svoje zahtjeve, zapravo svoje osnovne potrebe jer su u više navrata kazali da tokom čitavog ljeta ne otvaraju prozore na svojim kućama. Oni nemaju ništa protiv farme niti protiv odgovornog lica u farmi, ali traže da im se omogući da imaju normalan život na svojim imanjima i da se problem riješi najkasnije za godinu dana.

Spužani su upozorili vlasnika farme i predstavnike opštine da prestanu da im spočitavaju da su oni izgradili kuće nakon što je izgrađena farma. Oni su naslijedili imanja od svojih đedova i veliki broj njih je izgradio kuće prije izgradnje farme, a kuće koje su nastale nakon izgradnje farme su podignute uz odobrenje Opštine Danilovgrad.

Ovo još jednom potvrđuje da je Opština Danilovgrad decenijama vodila nepromišljenu politiku urbanizacije Bjelopavlićke ravnice, zbog čijih grešaka sve više ispaštamo. Zato danas na istom području imamo pomiješanu stambenu, industrijsku, poljoprivrednu i turističku zonu, koje guše jedna drugu. Ovakva urbanizacija i dalje guta najplodnije zemljište, ovakva gradnja ruži prostor i blokira rekreativni potencijal Parka prirode Rijeka Zeta i uzrokuje zagađene vazduha i vode i ne ostavlja mogućnosti za razvoj lokalnog preduzetništva koje se bazira na onom najvrednijem što imamo, a to je rijeka Zeta.

Ono što zabrinjava je da su u predhodnom peridu mještani u više navrata tražili podrušku opštine, inspekcije i nadležnih ministarstava i, na kraju, kada nije bilo efekta, onda su organizovali proteste zbog kojih su novčano kažnjeni. Opština ni tada nije izašla u susret Spužanima, a mogla je makar da im plati izrečene novčane kazne ili da im obezbijedi sudsku pomoć i da tako pokaže brigu za ljude koji se bore za opšti interes. Kao ni tada, tako ni na javnoj tribini se nije mogla prepoznati naklonost opštinskih funkcionera prema mještanima koji i dalje gutaju neprijatne mirise jer funkcioneri ili neće ili ne znaju da riješe ovaj problem, iako su ih građani debelo platili da završe ovaj posao.

Vlasnik farme je potvrdio na javnoj tribini da ništa ne radi po pitanju sprečavanja širenja neprijatnih mirisa, da sva kiša koja padne na prostor farme je usmjerena kanalima ka rijeci i bez prečišćavanja se ispušta u rijeku Zetu, da nema vodnu saglasnost, da ne posjeduje podatke o stanju životne sredine na farmi i da, do sada, nije dao ni jedan euro zbog zagađenja vazduha, rijeke Zete i narušavanja zdravlja mještana Spuža.

Iz ovog razloga smo tražili od Opštine Danilovgrad da pokrene inicijativu za vanredni inspekcijski nadzor prema preduzeću NIKSEN-ČAVOR i da formira tim koji će pratiti ovaj slučaj sve dok Spuž ne bude oslobođen neprijatnih mirisa sa farme. Predložili smo da u tom timu bude uključen i predstavnik mještana, predsjednik Mjesne zajednice Spuž i predstavnik nevladinog sektora.

Ono što obećava jeste da su predstavnici opštine kazali da mogu pokrenuti ovu inicijativu.

U konačnom, Opština Danilovgrad treba da prekine praksu zapostavljanja Spuža i njegovih mještana i da pokrene pravne mehanizme kada inspekcija ne izvršava svoje dužnosti, koje su date važećim propisima Crne Gore.

Ne postoji opravdanje za decenijsko zagađenje i zapostavljanje Spuža. NIKSEN-ČAVOR u svoj prihod treba da uračuna opremu i sredstva za upravljanje đubrivom i otpadnim vodama, nadležno ministartvo treba da pruži poreske olakšice dok se to realizuje, opština treba da čuje i ostvari sve opravdane zahtjeve građana. Tako zajednica ima očuvanu životnu sredinu, kompanija poštuje zakon, a inspekcije će imati manje posla, pa nećemo imati ni potrebu za povećanjem broja inspektora.

0 Comments

Submit a Comment