5G mreže prizemljuju avione u SAD

Objavljeno: 20.01.2022, 10:34h

Američka Federalna komisija za avijaciju (FAA) je podržala zahtjeve većine domaćih aviokompanija da se odgodi pokretanje rada 5G baznih stanica u blizini aerodroma. U nekim slučajevima, poput aerodroma u Denveru, pitanje je da li će ovakva mreža uopšte i zaživjeti.

Uvođenje tzv. ‘C-Band’ 5G signala ponovo je obnovilo strahove o prestanku rada vitalnih računara i uređaja u putničkim avionima. Još nazvan i n78 standard, C-Band funkcioniše na frekvenciji od 3,5 GHz, a na sličnim frekvencijama rade i mnogi od uređaja u avionima. Postoje i slične tehnologije n77 i n79, a često se sve tri koriste na istoj baznoj stanici, kako bi se osigurala bolja pokrivenost za što veći broj korisnika.

Inženjeri zaduženi za održavanje aviona navode da bi samo jedna greška u DF-GC računaru prilikom slijetanja bila dovoljna za katastrofu – avion bi sletio prevelikom brzinom i udario prednjim dijelom u pistu (nosedive effect). I Američka unija pilota (APA) je spremna na generalnu obustavu rada ako federalna agencija FAA ne nađe rješenje za rad 5G mreža u blizini aerodroma, piše balkans.aljazeera.net.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register