Pripnimo ih da pasu

Objavljeno: 17.01.2022, 09:25h

Piše: Ibrahim ČIKIĆ

Iako ovih dana u Sarajevu drmaju minusi, meni limske besjede ne izlaze iz glave. Proljetos nam  ovu priču na Sinjavcu ispriča profesor Rifko.

Uranila dva dobra drugara na posao. Direktor Konfekcije „Jedinstvo“, rahmetli Hajro Ljušković, i modelar, pokojni Rade Lazović. Naiđoše kroz park i ugledaše pokojnog Dinča Basagića kako sa grupom radnika uređuje zelenu površinu.

„Šta to radiš Dinčo,“ upita Rade.

„Šta šta to radim? Sijem englesku travu, Rade. Za petnaestak dana ima da se zeleni ka’ četka.“

U tom vaktu, engleska trava je bila bauk za Bijelo Polje. Slabo je ko čuo za nju i da postoji, a ne da smo je i mi nabavili i da ćemo je uskoro imati u parku.

„Vala Dinčo, cijenim ti školu, ali ako to bude istina ja i Hajro ćemo je čitavu popasti,“ odgovori Rade.

„Haj ti Rade svojim poslom, a ja ću svojim. Viđećeš za koji dan,“ odgovori mu Dinčo i nastavi sa sijanjem.

Prošlo petnaest dana, trava se zeleni kao četka. Čeka Dinčo da naiđu, ali ih kao za belaja nekoliko dana nema da prođu. Uporni Dinčo ne odustaje, sjedi na klupi i čeka. Kad eto ti ih jedno jutro idu kroz park.

„A Rade, šta reče ti ono? Hajmo sad na pos’o.“

„Vala Dinčo, kad bi mog’o da pripneš direktora a ja žurim, imam nešto posla u modelarnici,“ odgovori mu kroz smijeh Rade.

***

Nema više Hajra, Rada i Dinča, a nema ni domovine. Bio je u pravu nosioc partizanske spomenice pokojni Dašo kada je, još krajem sedamdesetih godina prošloga vijeka, govorio:

„Sve đavo po đavolu. Sve đavo popio.“

Kao da je znao kakav vakat ćemo dočekati. Da će doći vrijeme kada će nam umjesto engleske, etno-klerikalne nacionalističke bande sijati travu fašizma. Sad kad se i te kako primila, da smo pametni pa da ih pripnemo da pasu. Dako bi se na taj našin odužili našemu Dašu.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register