SEF: Klimatske promjene najveća prijetnja u narednoj deceniji

Objavljeno: 16.01.2022, 10:05h

Prema novom izvještaju Svjetskog ekonomskog foruma o globalnim rizicima, neuspeh klimatske akcije, vremenski ekstremi i gubitak biodiverziteta predstavljaće tri najveće prijetnje za ljude i Zemlju u narednih 5-10 godina. Za njima slijede krize prirodnih resursa i šteta koju su ljudi nanijeli životnoj sredini. Sve one imaju zajednički uzrok i imenitelja – klimatske promjene, prenosi portal klima101.rs.

Čak i društveni, ekonomski i geopolitički problemi, kao što su erozija socijalne kohezije, nevoljne migracije, dugovi i geoekonomski konflikti, svoje uporište djelimično imaju upravo u promjeni klime.

Svjetski ekonomski forum je naglasio da bi društvene nejednakosti i geopolitičke tenzije mogle da se prodube usljed neujednačenog potencijala zemalja da dostignu karbonsku neutralnost do sredine vijeka.

Dodatni izazov predstavlja i aktuelna pandemija virusa COVID-19, koja pored klimatske tranzicije ugrožava i sajber bezbjednost i međunarodnu mobilnost. Globalne podjele stoga bi mogle da postanu još izraženije i to u trenucima kada društva treba da sarađuju kako bi zacijelila ožiljke zdravstvene krize.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register