Genetičari opovrgli dio iz Darvinove teorije evolucije

Objavljeno: 14.01.2022, 21:57h

Naučnici iz Njemačke i SAD su dokazali da mutacije DNK, zbog kojih organizmi evoluiraju, nisu slučajne. Prema Darvinovoj evolucionoj teoriji, mutacije se javljaju nasumično, a zatim se fiksiraju one koje daju određene prednosti.

„Uvijek smo smatrali da su mutacije u biljnom genomu nasumične“, rekao je autor članka, vanredni profesor nauke o biljkama Grej Monro sa Univerziteta Kalifornija. „Ispostavilo se da mutacije uopšte nisu nasumične u smislu da su korisne za biljke. To je potpuno novi način gledanja na mutaciju“, prenosi Sputnjik.

Tokom tri godine istraživanja, autori su sekvencionirali DNK stotina biljaka Arabidopsis thaliana, malog cvijeta koji genetičari uzimaju za model biljnog organizma zbog njegovog relativno malog genoma od oko 120 miliona parova baza. Poređenja radi, ljudski genom sadrži približno tri milijarde baznih parova.

Rad je obavljen na Institutu Maks Plank za razvojnu biologiju u Njemačkoj, gdje su naučnici uzgajali uzorke u laboratorijskom okruženju koje je omogućilo biljkama sa defektima koji možda ne prežive u prirodi da prežive u kontrolisanim uslovima.

Sekvenciranjem je otkriveno više od milion mutacija, među kojima su naučnici identifikovali obrazac koji je u suprotnosti sa tezom evolucione teorije o nasumičnosti mutacija. Otkrili su da se u regionima genoma odgovornim za rast ćelija i ekspresiju gena mutacije javljaju veoma rijetko.

„Biološki najvažniji regioni genoma su zaštićeni od mutacija. U ovim regionima, popravka oštećenja DNK je posebno efikasna“, objašnjava Detlef Vegel, šef studije, naučni direktor Instituta Maks Plank.

„Biljka se razvila tako da se njena najvažnija mjesta zaštite od mutacija. Ovo je uzbudljivo jer bismo mogli da iskoristimo otkriće da osmislimo kako da zaštitimo ljudske gene od mutacija“, rekao je naučnik.

Autori su otkrili da način na koji je DNK lanac omotan oko proteina ukazuje na to da li će određeni gen mutirati ili ne.

„To znači da možemo predvidjeti koji geni će vjerovatnije mutirati“, dodaje on.

Istraživači se nadaju da će ovo saznanje pomoći uzgajivačima koji se oslanjaju na genetske modifikacije da bi proizveli bolje usjeve, kao i da će omogućiti buduće tretmane bolesti uzrokovanih mutacijama, uključujući rak.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register