Labkovski: Samopouzdanje nadoknađuje sve

Objavljeno: 06.01.2022, 09:56h

Poznati ruski psiholog Mihail Labkovski često daje smjernice za život, ljubav, odnose, sreću, ali i odnos koji treba da imamo sami sa sobom. U jednom njegovom tekstu posebno ističe moć samopouzdanja i govori o tome koliko je ono neophodno i važno za sreću u životu.

„Samopouzdanje nadoknađuje sve: ako nema posebne ljepote, obrazovanja i talenata, ali čovjek beskrajno voli sebe i ne sumnja (i apsolutno s pravom) u svoju posebnost i šarm – definitivno će biti srećniji i jači od nekih koji su možda pametniji, ljepši i čak bogatiji. Visoko samopoštovanje pobjeđuje sve.

Na primer, vi ste atraktivna plavuša. Grudi, noge, trepavice – kako se samo poželjeti može. Ali ako ste sami ubijeđeni da vam je nos prevelik, a zadnjica premala, unaprijed ste izgubili od nosate, ali samouvjerene brinete s mikroskopskim grudima. Jer i figura i odjeća imaju smisla samo ako umijete da ih nosite.

Možete da spremate nabolje kolače na svijetu, vodite djecu na more i na treninge, utorkom razgovarate s njima na engleskom, srijedom na kineskom i subotom na francuskom, a da iz nekog razloga sebe smatrajte lošom majkom – recimo, svekrva vam je to stavila do znanja.

Ako živite sa stalnim osjećajem krivice za neispeglan veš, uskratićete sebi mnogo više radosti od majke koja možda jednom u šest mjeseci nađe vremena da odvede ćerku u zoološki vrt i kupi joj jednu kuglu sladoleda. A djeca sve osećaju – kad je majka depresivna i sve vrijeme sebe za nešto krivi.

Često zaboravimo koliko je važno da volimo sebe i svoje biće u cjelosti. Nažalost, skloni smo tome da zaboravimo na svoje vrline, sposobnosti i ljepote, a kada se pogledamo u ogledalo ili vratimo iz prošlost, počinjemo da tragamo za svojim greškama i manama.

Treba da znate: sa samopouzdanjem se ne rađa, ono se vježba svakodnevno kako bi se poboljšalo. Za početak, svakog jutra pred ogledalom recite o sebi nekoliko lijepih stvari. Pred spavnaje se takođe zahvalite sebi na svemu što ste danas uradili, zahvalite se svom tijelu na energiji, umu na mudrosti, a srcu na osjećanjima. Svakog dana budite ponosni na sebe i ućutkajte unutrašnjeg kritičara…  Počnite konačno da volite sebe. Vježbajte samopouzdanje, povlađujte i opraštajte sebi. Potrudite se da malo i sebi ugodite. Ne upoređujte se ni sa kim, nikada!“ (Izvor: uspesnazena.com)

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register