Vladika Irinej: SPC neće potpisati Temeljni ugovor dok je Krivokapić premijer

Objavljeno: 31.12.2021, 21:35h

Krivokapić je svojom taktikom ‘hoću-neću’ i ‘korak napred-dva nazad’, isključivo ‘zaslužan’ za dosadašnje nepotpisivanje Temeljnog ugovora

Vladika bački Irinej izjavio je da Srpska pravoslavna crkva (SPC) neće potpisati Temeljni ugovor sa Vladom Crne Gore dokle god je na njenom čelu Zdravko Krivokapić.

“Krivokapić je svojom taktikom ‘hoću-neću’ i ‘korak napred-dva nazad’, isključivo ‘zaslužan’ za dosadašnje nepotpisivanje Temeljnog ugovora. Prema njegovoj konfuznoj i zamagljujućom formulaciji namerno tako sročenoj ispada da on nije ‘ni luk jeo ni luk mirisao’, već da Sinod u Beogradu ne želi da ga potpiše”, rekao je vladika Irinej za beogradski magazin Pečat.

Episkop bački kaže da je Krivokapić prevario patrijarha srpskog Porfirija 27. maja kada je u Patrijaršiji trebalo da potpišu već usaglašeni Temeljni ugovor.

“Njegove izjave su po pravilu potirale jedna drugu, a najsvežija prispela varijanta glasi da Vladi Crne Gore neke stavke iz već usaglašenog Ugovora ipak nisu bile po volji, te ih je ona izmenila, i to bez ikakve konslultacije sa Sinodom, i tako revidirani ili oktroisani Ugovor poslala Sinodu kao tekst za potpisivanje”, rekao je vladika Irinej.

On ukazuje da crnogorski premijer nakon svega izjavljuje da je “spreman da potpiše, čim se steknu svi preduslovi”, što, kako kaže, liči na briselska “poglavlja”.

Vladika Irinej je upitao Vladu Crne Gore zašto Srpskoj pravoslavnoj crkvi nije ponudila isti Ugovor kao Vatikanu, Islamskoj i Jevrejskog zajednici.

“Sve u svemu, nijedan Sinod i nijedan poglavar Crkve ne može sebi dozvoliti da uzme učešća u ovakvoj ili sličnoj `igri bez granica`, odnosno ne može nikome dozvoliti da se na ovaj način poigrava njime”, rekao je episkop bački.

Vladika Irinej navodi da je SPC po svojoj prirodi vična strpljenju i trpljenju i da će čekati i dočekati neke normalnije “preduslove” i neke nove ljude, pa onda sa radošću i u bratskoj slozi i ljubavi potpisati obostrano prihvatljiv, korektan, pravičan i častan Ugovor.

“Zašto prosto ne prepišu ili prepričaju važeće ugovore sa Vatikanom, Islamskom i Jevrejskom zajednicom Crne Gore, imenujuću SPC kao ugovornu stranu, pa mirna Bačka”, zaključio je vladika Irinej.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register