USSCG pozvala zaposlene da prijave nepravilnosti pri isplati zarada

Objavljeno: 31.12.2021, 14:28h

Unija slobodnih sindikata (USSCG) pozvala je sve zaposlene kojima januarska zarada ne bude isplaćena preko njihovog tekućeg računa da toj asocijaciji anonimno prijave poslodavca, kako bi predmet procesuirali na postupanje Inspekciji rada.

Unija je poziv zaposlenima uputila povodom sve većeg broja anonimnih dojava u vezi sa usvojenim programom Evropa sad i povećanjem minimalne zarade na 450 eura počev od sjutra.

“Povodom sve većeg broja anonimnih dojava da poslodavci zahtijevaju od svojih zaposlenih da im ukupnu zaradu isplaćuju na ruke, ovim informišemo sve zaposlene da je svaki poslodavac obavezan da, shodno članu 105 važećeg Zakona o radu, svom zaposlenom zaradu isplaćuje isključivo preko tekućeg računa zaposlenog“, naveli su iz USSCG, prenosi Mina.

To, kako su objasnili, podrazumijeva da nijedan zaposleni za puno radno vrijeme ne može primiti zaradu ispod 450 eura, kao i da poslodavac mora da ima dokaz da je tu zaradu zaposlenog isplatio preko bankovnog računa.

“Napominjemo da, osim što je nepoštovanje Zakona o radu i prava iz rada zaposlenih krivično djelo, za nepoštovanje obaveze isplate zarade zaposlenog u novcu i preko tekućeg računa pravno lice – poslodavac će biti kažnjen novčanom kaznom od dvije hiljade do 20 hiljade eura, a odgovorno lice kod tog pravnog lica kaznom od 200 do dvije hiljade eura“, podsjetili su iz Unije.

Novčanom kaznom u slučaju nepoštovanja ove obaveze biće kažnjen i preduzetnik u iznosu od 500 do šest hiljada eura.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register