Njemačka gasi tri od posljednjih šest nuklearnih elektrana

Objavljeno: 31.12.2021, 14:05h

Za energetsku industriju u Njemačkoj, nuklearno gašenje je konačno

Njemačka  gasi tri od svojih posljednjih šest nuklearnih elektrana, što je još jedan korak ka potpunom povlačenju iz nuklearne energije jer se fokusira na obnovljive izvore energije, piše Reuters.

Vlada je odlučila ubrzati postupno ukidanje nuklearne energije nakon pada u japanskom reaktoru Fukushima 2011. godine kada su potres i cunami uništili obalnu elektranu u najgoroj svjetskoj nuklearnoj katastrofi od Černobila 25 godina ranije.

Reaktori Brokdorf, Grohnde i Gundremmingen C, kojima upravljaju kompanije E.ON i RWE, biće ugašeni u petak nakon tri i po decenije rada.

Posljednje tri nuklearne elektrane – Isar 2, Emsland i Neckarwestheim II – biće isključene do kraja 2022. godine.

Postepeno ukidanje energije koju neki smatraju čistom i jeftinom nepovratan je korak za najveću evropsku ekonomiju, koja se suočava sa ambicioznim klimatskim ciljevima i rastućim cijenama električne energije, prenosi RSE.

“Za energetsku industriju u Njemačkoj, nuklearno gašenje je konačno”, rekla je Kerstin Andreae, voditeljica udruženja energetske industrije BDEW.

Šest nuklearnih elektrana doprinijelo je oko 12% proizvodnje električne energije u Njemačkoj 2021. godine, pokazuju preliminarni podaci BDEW-a. Udio obnovljive energije iznosio je skoro 41%, pri čemu je ugalj proizvodio nešto manje od 28%, a plin oko 15%.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register