Počelo izdavanje EU COVID potvrda

by | dec 30, 2021 | Novosti | 0 comments

Danas je počelo izdavanje EU COVID potvrda za građane Crne Gore, koja građanima olakšava slobodu kretanja u zemlji i inostranstvu jer potvrđuje da je osoba vakcinisana, testirana ili je prebolovala COVID 19, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja.

Potvrde se izdaju na sajtu www.ezdravlje.me.

Generalni direktor Direktorata za digitalno zdravlje Aleksandar Sekulić je istakao da, digitalni EU COVID sertifikat omogućava validaciju QR kodova na potvrdama izdatim u Crnoj Gori, državama članicama EU i svim zemljama koje su dio EU COVID platforme.

“Ovo je prvi zvanični EU dokument koji izdaje naša država. Građani potvrdu mogu preuzeti u papirnoj formi kod izabranog ljekara, na vakcinalnim punktovim, ali i na portalu eZdravlje.me. Validna COVID potvrda dokaz je uredne imunizacije drugom, odnosno trećom dozom vakcine. Kada je u pitanju imunizacija drugom dozom, taj period ne može da bude duži od šest mjeseci. Vakcinacija buster, odnosno trećom dozom za sada ima neograničenu validnost”, rekao je Sekulić.

Ovo je prvi servis koji razmjenjuje podatke iz registara Crne Gore i država članica Evropske unije, što potvrdu čini zvaničnim dokumentom EU kojem pristup imaju i građani Crne Gore.

Svaki origuranik u Crnoj Gori COVID potvrdu u papirnoj formi može preuzeti kod izabranog doktora i na vakcinalnom punktu, uz validan identifikacioni dokument, ličnu kartu ili pasoš. Za preuzimanje potvrde sa portala eZdravlje građani koriste PIN broj, koji su ranije preuzeli ili ga mogu dobiti sms porukom iz Fonda za zdravstveno osiguranje. Ovaj postupak pojašnjen je i dostupan OVDJE

“Suštinska razlika između digitalne i papirne verzije potvrde ne postoji, jer QR kod u obje verzije garantuje validnost prikazanih podataka. Kako bi se smanjila mogućnost svake zloupotrebe, građanima će uz potvrdu biti dostavljen i TAN-šestocifreni kod, kao dodatno osiguranje da istu potvrdu ne može koristiti više lica. COVID potvrda sadrži ime i prezime korisnika, datum rođenja, istoriju vakcinacije protiv COVID 19 infekcije, uključujući naziv vakcine i datum imunizacije. Potvrda je besplatna, može se izdavati i maloljetnim licima, a dostopna je na crnogorskom i engleskom jeziku”, navode iz Ministarstva.

Razvijena je i mobilna aplikacija SAFE GO za android i ios uređaje. Google Play i Apple Store u ovo trenutku vrše reviziju crnogorske aplikacije, i čim ona bude završena, korisnici će moći da je preuzmu i koriste.

0 Comments

Submit a Comment