Pfizer vakcinama u Crnoj Gori produžen rok trajanja

Objavljeno: 06.12.2021, 15:43h

Bočice kojima rok upotrebe ističe u periodu od juna 2021. do marta 2022. godine mogu se koristiti još tri mjeseca nakon isteka datuma odštampanog na pakovanju, pod uslovom da se čuvaju na temperaturi od -90 do -60 stepena celzijusa

Rok upotrebe Pfizerovih vakcina Komirnati (Comirnaty) protiv COVID-19 u Crnoj Gori produžen je sa šest na devet mjeseci, potvrđeno je Radiju Slobodna Evropa (RSE) iz Instituta za ljekove i medicinska sredstva (CInMED).

To je, kako pojašnjavaju, urađeno nakon što je istraživanjima dokazano da je kvalitet vakcine odgovarajući ne samo u roku od pola godine, kako je prvobitno ustanovljeno, već devet mjeseci od datuma proizvodnje.

“Bočice kojima rok upotrebe ističe u periodu od juna 2021. do marta 2022. godine mogu se koristiti još tri mjeseca nakon isteka datuma odštampanog na pakovanju, pod uslovom da se čuvaju na temperaturi od -90 do -60 stepena celzijusa”, kazali su danas za RSE iz CInMED-a.

Dodaju da je CInMED odobrio tu izmjenu u toku postupka izdavanja dozvole za lijek u septembru, da je ranije isto odobrenje izdato i u Evropskoj uniji, te da će doze proizvedene nakon marta 2022. godine imati odštampan rok upotrebe od devet mjeseci.

Iz Ministarstva zdravlja i Instituta za javno zdravlje (IJZ) za sada nema odgovora na pitanje da li je bilo prijava upotrebe vakcina kojima je istekao rok.

Rok trajanja za oko 133.000 Pfizerovih vakcina koje su trenutno na raspolaganju ističe u periodu od kraja januara do maja 2022.godine.

Do sada je u Crnu Goru dopremljeno ukupno oko 330.000 Sinofarm i Sinovac vakcina s rokom upotrebe u martu i maju 2023., te julu 2024. godine.

Za oko 35.000 doza Sputnjik V vakcine taj rok ističe krajem februara 2022.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register