Papa na Kipru pozvao na pomirenje pravoslavaca i katolika (video)

Objavljeno: 03.12.2021, 12:20h

Papa Franja je danas iz Nikozije pozvao na pomirenje pravoslavnih hrišćana sa istoka i katoličkih sa zapada.

On je naveo da humanitarna saradnja može da bude sredstvo za prevazilaženje viševjekovnog neslaganja pravoslavaca i rimokatolika, prenosi Beta.

“Vjekovi podjela i razdora natjerali su nas, čak i nevoljno, da prihvatimo neprijateljstvo i predrasude jednih prema drugima, što su predubjeđenja često zasnovana na oskudnim i iskrivljenim informacijama”, rekao je papa.

Arhijereji Kiparske pravoslavne crkve žele da ojačaju veze sa Svetom stolicom jer se manjinske hrišćanske zajednice u obližnjim zemljama osjećaju ugroženo.

Nakon turske invazije 1974. godine, oko 170.000 hrišćana je pobjeglo sa sjevera Kipra na kom sad žive uglavnom Turci, a uništene su crkve, manastiri i druga obilježja hrišćanstva.

Uništavanje hrišćanskih vjerskih objekata bilo je među ključnim temama razgovora arhiepiskopa Hrizostoma i pape Franje.

Kiprani se nadaju da bi papa, kao uticajna ličnost, mogao da pomogne oživljavanju pregovora o ponovnom ujedinjenju Kipra i da pomogne da se povrate opljačkana vjerska umjetnička djela, uključujući ikone, freske i mozaike.

Po dolasku na Kipar juče, Franja je pozvao kiparske Grke i Turke da nastave pregovore, rekavši da prijetnje i demonstracija sile samo produbljuju razdor koji traje skoro pola vijeka.

 

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register