SZO: Zabrane putovanja neće spriječiti širenje omikron soja koronavirusa

Objavljeno: 01.12.2021, 09:35h

SZO je navela da je do 28. novembra 56 zemalja uvelo ograničenja putovanja da bi se odložilo unošenje novog soja virusa

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) upozorila je da zabrane putovanja neće spriječiti širenje novog soja koronavirusa omikron.

Zdravstvena agencija Ujedinjenih nacija je prvobitno saopštila da se osobama koje su bolesne ili su u opasnosti da razviju tešku bolest COVID-19 i umru, savjetuje da odlože putovanje.

Preporuka se odnosila na ljude koji imaju najmanje 60 godina i one sa pratećim bolestima, uključujući rak, bolesti srca i dijabetes, prenosi RSE

Međutim, SZO je kasnije revidirala tu preporuku navodeći da se osobama koji nisu u potpunosti vakcinisane ili nemaju dokaz o ranijoj infekciji i koji su u većem riziku savjetuje da odlože putovanja u područja sa velikim prenošenjem virusa, prenio je AP.

Ova agencija UN pozvala je sve putnike da budu na oprezu, da se vakcinišu i slijede propise javnog zdravlja, bez obzira da li su vakcinisani ili ne, odnosno da nose zaštitne maske, poštuju fizičku distancu i izbjegavaju prepune i loše ventilirane prostore.

SZO je navela da je do 28. novembra 56 zemalja uvelo ograničenja putovanja da bi se odložilo unošenje novog soja virusa.

Agencija je upozorila da se time neće spriječiti njegovo širenje u svijetu, a da će mjere imati teške posljedice na živote ljudi i na njihova sredstva za život i pozvala je zemlje da zauzmu pristup zasnovan na procjeni rizika kada donose mjere, kao što je testiranje putnika i karantin.

“Sve mjere treba da budu srazmjerne riziku, ograničene u vremenu i treba da se primjenjuju poštujući dostojanstvo putnika, ljudska prava i osnovne slobode“, navela je SZO.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register