Aktivnosti na unapređenju rijeke Zete

Objavljeno: 01.12.2021, 13:18h

Zbog neodstatka podatka kojima možemo izmjeriti biološko bogastvo rijeke Zete, Crnogorsko društvo ekologa je ove godine pokrenulo istraživanje faune riba rijeke Zete. Istraživanjem vršimo i povezivanja lokalnih zajednica u cilju stvaranja jasnih preporuka koje mogu dovesti do oporavka Gornje Zete i njenih pritoka.

Javlja: Crnogorsko društvo ekologa

Rijeke imaju pokretačku ulogu u razvoju jedne zajednice. One daju osnovne uslove za život zajednice. Navike lokalne zajednice mogu biti potpuno prihvatljive za biološke zahtjeve rijeke i u tom slučaju imamo zdravu prirodu a samim tim i prostor za dugoročni opstanak i razvoj čovjeka. Ukoliko koristimo vode na način da one više ne mogu biti upotrebiljive od strane biljaka i zivotinja, a onda dobrim djelom i od strane čovjeka, tada nastaju i ekonomski i zdravstveni problemi čovjeka.

Nikšićko polje odnosno Gornja Zeta je tipičan primjer šta se dešava sa prostorom i lokalnim zajednicama kada se vode dominanto koriste u jednu svrhu kao što je ovdje slučaj za proizvodnju električne energije. Polovinom prošlog vijeka akumulirane su vode Gornje Zete da bi se napravila hidroelektrana “Perućica”. Rijeka je najviše korišćena u te svrhe. Sve ostale djelatnosti, kao što su navodnjavanje, poljoprivreda, ribolov, rekreacija, turizam i obrazovanje su stavljene u drugi plan. Zapravo takav način razvoja je opravdavan obezbjeđivanjem električne energije koja nema alternativu i bez koje nema života.

Usled loše politike korišćenja voda, danas u Nikšiću i otpadne vode i otpad završavaju u slivu rijeke Gornje Zete, izražen je krivolov na rijeci i ne postoji organizovan institucionalni pristup za unapređenje stanja rijeke Zete. Ohrabruje to što je Opština Nikšić najavila proglašenje Gornje Zete zaštićenim prirodnim dobrom što bi moglo promijeniti režim upravljanja i korišćenja voda rijeke Zete.

U isto vrijeme postoje brojne inicijative i sa lokalnog i međunarodnog nivoa za održivim upravljanjem i oporavkom Nikšićkog polja kao jedinstvenom geografskom cjelinom na području Dinarida.

Zbog neodstatka podatka kojima možemo izmjeriti biološko bogastvo rijeke Zete, Crnogorsko društvo ekologa je ove godine pokrenulo istraživanje faune riba rijeke Zete. Istraživanjem vršimo i povezivanja lokalnih zajednica u cilju stvaranja jasnih preporuka koje mogu dovesti do oporavka Gornje Zete i njenih pritoka.

Istraživanje obuhvata i tri radionice, od kojih je prva održana 29.11.2021. u Nikšiću.

Uključivanje svih strana omogućava definisanje ostvarivih ciljeva i aktera koji mogu da postignu te ciljeve. Na jučarašnjoj radionici su prepoznati ključni problemi i 7 osnovnih pravaca na kojima treba raditi:

  1. Istraživanje i zaštita biodiverziteta;
  2. Uključivanje Elektroprivrede Crne Gore u ekološke mehanizme upravljanja rijekom Zetom;
  3. Izrada i primjena Katastra voda i zagađivača;
  4. Obrazovni program za rijeku Zetu u cilju konstantog obrazovanja i informisanja javnosti;
  5. Unapređenje kaznene politike;
  6. Razvoj ekoturističkih/ruralnih potencijala;
  7. Osnivanje savjetodavnog tijela za rijeku Zetu.

Uskoro ćemo dobiti rezultate genetičkih analiza i kompletirati istraživanja faune riba ove rijeke čime će se unaprijediti i izrada ribolovne osnove za slivno područje rijeke Zete.

Upoznavanje svih prisutnih vrsta riba i njihovih bioloških zahtjeva učiniće proces upravljanja riječnim slivom praktičnijim a istovremeno će učiniti i politiku finansiranja jednostavnijom i isplativijom. Ako su nam poznati prioriteti i biološki zahtjevi rijeke onda je održivost tj. isplativost finansiranja veća.

Ovo je sve nastavak aktivnosti na kojima radimo već godinama u cilju unapređenja rijeke Zete. To radimo kroz obnavljanje šuma, uključivanje učenika i studenata u proces upoznavanja i istraživanja biljnog i životinjskog svijeta rijeke Zete, povezivanje mještana sa institucijama. Ipak sve ovo je samo početak onoga čemu težimo, a to je da rijeka Zeta bude prirodno dobro kojim upravljaju mjesne zajednice koje najviše i zavise od ove rijeke.

Na radionici su pored mještana učešće uzeli i predstavnici Opština Nikšić i Danilovgrad, Elektroprivrede Crne Gore, Agencije za zaštitu živtne sredine, Ministarstva ekologije prostornog planiranja i urbanizma, kao i predstavnici nevladinih organizacija.

Aktivnosti se realizuju kao dio projekta „Ažuriranje konzervacijskog statusa vžnih ribljih vrsta i upoznavanje lokalne zajednice sa vrijednostima slatkovodnog ekosistema jedinstvenog kraškog polja  CMZ u okolini Nikšića“ koji je podržan od strane Partnerskog fonda za kritično ugrožene ekosisteme (CEPF).

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register