Sarajevo: Uhapšen jer je prefarbao ploču sa imenom Ratka Mladića

by | nov 30, 2021 | Novosti | 0 comments

Policija u Istočnom Sarajevu uhapsila je danas osobu S.M. iz Vogošće, u Kantonu Sarajevo, zbog sumnje da je oštetila spomen-ploču na Vracama u opštini Istočno Novo Sarajevo na kojoj se nalazi ime osuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića.

“Lice S.M. uhapšeno je zbog osnovane sumnje da je 17. novembra počinilo krivično djelo oštećenje i oduzimanje tuđe stvari”, saopšteno je iz Policijske uprave Istočno Sarajevo, prenosi agencija SRNA.

U toku je dokumentovanje predmeta, nakon čega će protiv S.M. Okružnom javnom tužilaštvu u Istočnom Sarajevu biti dostavljen izvještaj o krivičnom djelu.

Ploča se nalazi se na entitetskoj liniji razdvajanja između Sarajeva i Istočnog Sarajeva, nekoliko kilometara od centra glavnog grada Bosne i Hercegovine.

Ploču na Vracama na kojoj se nalazi ime Ratka Mladića je 2014. godine postavila Boračka organizacija Istočno Novo Sarajevo.

Njeno uklanjanje je tražilo Gradsko Vijeće Sarajeva koje je 4. novembra usvojilo inicijativu vijećnice Alme Čengić kojom se zahtijeva od Kancelarije visokog predstavnika (OHR) da naloži skidanje spomen-ploče sa Mladićevim imenom.

Čengić se pozvala na Odluku visokog predstavnika o izmjenama Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine, kojima je zabranjeno postavljati spomenike i podsjetnike osobama pravosnažno osuđenim za genocid.

0 Comments

Submit a Comment