Đikić: ‘Naši organizmi nisu spremni za ovoliki broj mutacija’

Objavljeno: 30.11.2021, 18:26h

Za sada se ne zna koliko je omikron opasan, ali će biti poznato u naredne dvije sedmice

Zbog velikog broja mutacija omikron soja koronavirusa naš imunološki sistem je u riziku, smatra direktor Instituta za biohemiju Univerziteta Gete u Frankfurtu Ivan Đikić. Zato je potpuna vakcinacija jedini način da svaki naredni talas bude slabiji. Ističe da će o novom soju sve jasnije biti tokom naredne dvije sedmice.

Omikron soj koronavirusa postoji već nekoliko mjeseci, ali je otkriven tek nedavno zahvaljujući kolegama sa juga Afrike, kaže molekularni biolog Ivan Đikić. Smatra da naši organizmi nisu spremni za ovoliki broj mutacija.

“Naša antitijela koja su stvorena tokom imunizacije i tokom preležane bolesti više ne mogu prepoznati virus tako dobro, tako da postoji opasnost da će ta neutralizirajuća antitijela biti slabija”, navodi Đikić.

Za sada se ne zna koliko je omikron opasan, ali će biti poznato u naredne dvije sedmice. Za sada, tvrdi, uzrokuje manji broj simptoma i u riziku je i mlađa populacija.

“To nam je u biti jedan znak za dodatni oprez, jer ako je taj virus prešao u drugu generacijsku dob, možda ćemo imati brže širenje s blažim simptomima, ali to takođe može se prenijeti na bolnice i hospitalizaciju”, objašnjava Đikić, prenosi ortal RTCG.

Kaže da je zatvaranje granica najlakši način borbe protiv koronavirusa, ali ne i dugoročno rješenje. Neophodno je strogo poštovanje mjera unutar svake države.

Svaki sljedeći talas koronavirusa biće slabiji ukoliko nivo vakcinacije bude veći, kaže naš sagovornik. Time će, kako kaže, virus postati endemski, umjesto da nas plaši pandemijskim razmjerama kojim svjedočimo već dvije godine.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register