SM: Novinarima/kama mora biti omogućeno da rade slobodno i bez straha

Objavljeno: 21.11.2021, 15:24h

Sindikat medija je ocjenio danas da crnogorski novinari i novinarke rade pod konstantnim pritiscima, i da to dokazuju i nedavna dešavanja. “Čak četiri novinara i novinarke bili su izloženi različitim prijetnjama i pritiscima tokom prethodnih sedam dana, isključivo zbog bavljenja svojim poslom”.

“Novinari Vuk Vujisić i Borko Ždero nedavno su bili mete prijetnji građana zbog izvještavanja o eksploataciji šljunka na Morači, dok je novinarka Nikoleta Rakočević verbalno napadnuta u Mojkovcu, ponovo zbog medijskog izvještavanja o predizbornim aktivnostima u tom gradu. Novinar Nenad Zečević pozvan je da svjedoči u Višem tužilaštvu zbog pisanja o bezbjednosnom sektoru, što se može doživjeti kao pritisak zbog neslaganja za izvještavanjem”, rečeno je u saopštenju Sindikata medija, u kome je oštro osuđene “sve vrste pritisaka na rad poslenika javne riječi, bez obzira da li oni dolaze od političara, javnih ličnosti ili građana”.

“Našim koleginicama i kolegama mora biti omogućeno da se svojim poslom bave slobodno i bez straha”, poručuje Sindikat medija.

U 2021. godine registrovano je čak 25 napada, prijetnji i pritisaka na novinare i novinarke u Crnoj Gori. To je, konstatuje Sindikat medija, “apsolutni rekord broja incidentnih situacija i još jedan pokazatelj da medijski radnici u Crnoj Gori rade pod konstantnim rizikom od napada, prijetnji i pritisaka”.

 

 

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register