CRNVO: Neodgovorno postupanje Vlade

Objavljeno: 16.11.2021, 13:04h

Centar za razvoj nevladinih organizacija (CRNVO) poziva Vladu da obaveže ministarstva  da sve  odluke o dodjeli sredstava za finansiranje projekata i programa nevladinih organizacija objave u što kraćem roku, kako bi  realizacija projekata mogla otpočeti u ovoj godini.

U suprotnom, ukoliko se nastavi ovom dinamikom, izvjesno je da NVO ostanu bez sredstava za projekte u ovoj godini.

Pozivamo i nadležno Ministarstvo javne uprave, digitalnog društva i medija na ozbiljniji i proaktivniji odnos prema NVO, i pitamo zašto nadležno ministarstvo nije preduzelo pravovremenu akciju kako bi dodjela sredstava za projekte NVO bila u skladu sa zakonom, piše u saopštenju.

CRNVO izražava ozbiljnu zabrinutost zbog kršenja Zakona o nevladinim organizacijama u dijelu finansiranja projekata i programa nevladinih organizacija. Ova  vlada nastavlja praksu prethodnih  u dijelu kašnjenja i zanemarivanja obaveza koje proizilaze iz Zakona o NVO u ovoj oblasti.

Konkretno, u skladu sa članom 32v Zakona o nevladinim organizacijama, javni konkursi za raspodjelu sredstava za finansiranje projekata i programa nevladinih organizacija u prioritetnim oblastima od javnog interesa, trebalo je da budu  objavljeni najkasnije do 1. marta ove godine. Nijedan konkurs nije objavljen u zakonom propisanom roku. Nadležna ministarstva su najveći broj konkursa u priooritetnim oblastima od javnog interesa objavila u oktobru i novembru mjesecu.

Podsjećamo, kašnjenje u objavljivanju konkursa i zanemarivanje obaveza iz Zakona o NVO ne dovodi u pitanje samo realizaciju finansiranja projekata i programa NVO, već istovremeno dovodi u pitanju realizaciju javnih politika (zakona, strategija, akcionih planova itd.) u prioritetnim oblastima, sa kojima podržani projekti moraju biti povezani. Iako je novi način finansiranja trebalo direktno da poveže prioritete Vlade sa projektima nevladinih organizacija, ovakvom praksom se u potpunosti obesmišljava cjelokupni koncept finansiranja programa i projekata NVO. Stoga pozivamo ministarstva koja su bila obavezna da objave konkurse u prioritetnim oblastima od javnog interesa da donesu odluke u najkraćim mogućim rokovima kako bi sredstva za finansiranje projekata i realizaciju javnih politika mogla biti dodijeljena u ovoj godini.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register