U Glazgovu počinje klimatski samit COP26 (video)

Objavljeno: 31.10.2021, 12:18h

Konferencija Ujedinjenih nacija o klimatskim promenama (COP26), čiji je domaćin britanski premijer Boris Džonson, počinje danas u Glazgovu i trajaće do 12. novembra.

COP26 smatra se ključnim pokušajem da se svijet primora da smisli konkretne planove za održavanje porasta temperature na maksimalno 1,5 stepeni.

Konferencija treba da osigura mehanizme za ispunjenje ambicioznih planova, finansijska sredstva i da definiše pravila za provođenje Pariskog sporazuma uz jednoglasnu saglasnost skoro 200 zemalja koje su ga potpisale.

“Budimo jasni – postoji ozbiljan rizik da samit u Glazgovu neće biti uspješan. Iako su nedavna obećanja bila jasna i ohrabrujuća i dalje smo na putu klimatske katastrofe“, upozorio je prošle nedjelje generalni sekretar UN Antonio Gutereš lidere zemalja članica G20.

Lideri Rusije i Kine Vladimir Putin i Si Đinping neće prisustvovati fizički već će se uključiti putem video veze, kao i britanska kraljica Elizabeta Druga.

U Glazgov je već stiglo više stotina klimatskih aktivista iz cijelog svijeta a očekuje se da će ih biti više hiljada, da izvrše pritisak na svjetske lidere da djeluju za klimu.

Vrijeeme je za zajedničko djelovanje protiv klimatskih promjena, pandemije kovida i siromaštva, upozorio je papa Franja u tekstu objavljenom danas u italijanskom listu Korijere dela Sera.

Tekst je papin uvod za knjigu koja će biti objavljena sredinom novembra.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register