Twitter favorizuje ideje konzervativaca

Objavljeno: 31.10.2021, 13:06h

Objava na Twitter-ovom blogu otkriva da Twitter-ov algoritam češće promoviše desničarske sadržaje, ali razlozi za to ostaju nejasni. Tokom studije, Twitter je pregledao milione tvitova objavljenih u periodu od 1. aprila do 15. avgusta 2020. Godine, prenosi PCpress.

Navedeni tvitovi su sa vijesti i odabranih medija u Kanadi, Francuskoj, Njemačkoj, Japanu, Španiji, Velikoj Britaniji i SAD-u. U svim proučavanim zemljama, osim u Njemačkoj, Twitter je otkrio da desničarski nalozi dobijaju više algoritamskog pojačanja od političke ljevice. Twitter kaže da ne zna zašto podaci sugerišu da njegov algoritam favorizuje sadržaj koji je konzervativan, napominjući da je to teško pitanje jer je proizvod interakcije između ljudi i platforme.

Steve Rathje, koji proučava društvene medije, je objavio rezultate svog istraživanja koji objašnjavaju kako je veća vjerovatnoća da će sadržaj koji izaziva podjele o političkim grupama postati viralan. Rathje otkriva trend da negativni postovi o političkim grupama imaju tendenciju da dobiju mnogo više angažovanja na Facebook-u i Twitter-u.

Platforma već neko vrijeme pokušava da promijeni način na koji tvitujemo. U 2020. godini, Twitter je počeo da testira funkciju koja upozorava korisnike kada se spremaju da objave nepristojan odgovor. To su pokazatelji da je Twitter upoznat sa problemima sa maltretiranjem i govorom mržnje na platformi, prenosi PCpress.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register