Noć vještica i astronomija

Objavljeno: 31.10.2021, 07:14h

Noć vještica je najstrašniji dan od svih četvrtinskih dana, vjerovatno zato što dolazi u doba godine kada dani postaju sve kraći

Noć vještica – eng. Halloween, skraćeno od All Hallows ‘Eve, što prevedeno znači “Sveta večera” odnosno “Noć uoči Svih Svetih” – astronomski je praznik. Naravno, to je današnji potomak iz Samhaina, svetog festivala starih Kelta i Druida na Britanskim ostrvima. No, on je takođe dan između četvrtine, što je vjerojatno razlog zašto se Samhain slavio u to doba godine. Drevni ljudi su bili pažljivi promatrači neba. “Četvrtinski dan” je više ili manje na pola puta između ravnodnevnice (kada Sunce zalazi prema zapadu) i solsticija (kada Sunce zalazi na svojoj najsjevernijoj ili južnoj točki na horizontu). Noć vještica – 31. Oktobra – za nas na sjevernoj hemisferi je otprilike srednja tačka između jesenske ravnodnevnice i zimskog solsticija.

Drugim riječima, u tradicionalnoj astronomiji postoji osam glavnih sezonskih pododjela svake godine. Oni uključuju martovski i septembarski ekvinocij, junski i decembarski solsticij, ta četiri četvrtinska dana.

https://hr.sott.net/image/s13/277863/full/cross_quarter_day_e14146234223.gif

 

Noć vještica je najstrašniji dan od svih četvrtinskih dana, vjerovatno zato što dolazi u doba godine kada dani postaju sve kraći. Na Noć vještica, kažu, da duhovi mrtvih lutaju od zalaska sunca do ponoći. Nakon ponoći – 1. novembra, dan koji danas nazivamo Svi sveti – kažu da se duhovi vraćaju na počinak.

Tradicija je 31. oktobra odredila datum Noći vještica. Pravi četvrtinski dan pada na 7. novembra, što predstavlja odstupanje od otprilike jedne nedjelje. Prema drevnim Keltima, četvrtinski dani označavaju početak – a ne sredinu – sezone.

Smatra se da se rani prethodnik Noći vještica – Samhain – dogodio u noći kada je zvjezdano jato Plejade kulminiralo u ponoć.

Drugim riječima, Plejade su se u ponoć popele na svoju najvišu tačku na nebu na isti datum, ili blizu istog datuma, kao ovaj četvrtinski dan. U naše vrijeme, Noć vještica obilježava se 31. novembra, iako se u današnje vrijeme ponoćna kulminacija sazvježđa Plejade događa 21. novembra.

Pretpostavljajući pomenutu vezu između Samhaina i ponoćne kulminacije Plejada, dva su se događaja dogodila na ili blizu istog datuma u 11. vijeku (1001.-1100.) i 12. vijeku (1101.-1200.) Bilo je to nekoliko vjelova prije uvođenja gregorijanskog kalendara.

U to vrijeme, kada je julijanski kalendar bio u upotrebi, četvrtinski dan i ponoćna kulminacija Plejada pali su – vjerovatno – 31. oktobra ili blizu njega, ali tada je julijanski kalendar bio otprilike za jednu sedmicu neusklađen s godišnjim dobima. Da je tada bio u upotrebi gregorijanski kalendar, datum proslave četvrtinskog dana dana bio bi 7. novembra. (Izvor: .sott.net)

 

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register