Rasel: Potrebna hitna akcija za kontrolu vještačke inteligencije

Objavljeno: 30.10.2021, 14:05h

Zajednica koja razvija vještačku inteligenciju još se nije prilagodila činjenici da počinjemo imati zaista veliki učinak na stvarni svijet, smatra poznati stručnjak za AI i autor više knjiga o vještačkoj inteligenciji Stjuart Rasel. U razgovoru za londonski Gardian, on je rekao da su stručnjaci “uplašeni” vlastitim uspjehom na ovom polju, a napredak vještačke inteligencije usporedio je s razvojem – atomske bombe.

Danas je teško predvidjeti kada bi vještačka inteligencija mogla premašiti ljudsku inteligenciju – u najoptimističnijim scenarijima to će biti za desetak godina, a u onim pesimističnim za nekoliko stotina godina. Tačan odgovor, dakle, niko ne zna, a Rasel je podsjetio na to da većina stručnjaka smatra da će to biti tokom ovog vijeka. Šta će se dogoditi u tom slučaju, niko ne zna, a možda ni ne želimo saznati, pa je Rasel još jednom pozvao na postizanje međunarodnog dogovora kojim bi se regulisao razvoj AI.

On je naglasio da je potrebna hitna akcija kojom bi se osigurala kontrola nad superinteligentnom vještačkom inteligencijom, prenosi zimo.dnevnik.hr.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register