Od večeras zimsko računanje vremena

Objavljeno: 30.10.2021, 20:20h

Ljetnje računanje vremena prestaje u nedjelju 31. oktobra kada se časovnici vraćaju sat unazad, sa 03.00 na 02.00.

EU je odlučila da zbog izostanka veće koristi, 2021. odustane od pomjeranja satova dvaput godišnje, prepuštajući članicama da odluče da li će tada trajno usvojiti „ljetnje“ ili uobičajeno – „zimsko“ računanje vremena.

Države članice EU vratiće i ove jeseni časovnike za sat unatrag, jer nijesu postigle saglasnost o predlogu Evropske komisije od prije tri godine da se ukine sezonsko pomjeranje sata poslednje nedjelje u martu, odnosno u oktobru.

Predlog je 2019. podržao Evoropski parlament, ali treba da ga usvoje države članice.

U EU postoje tri vremenske zone i najveća je srednjoevropska od Poljske na istoku do Španije na zapadu.

Kada bi sve zemlje iz te vremenske zone trajno prešle na primjer na ljetnje računanje vremena, u Španiji, Belgiji, Holandiji, Danskoj zimi bi sunce izlazilo tek sredinom prijepodneva, a na sjeverozapadu Španije oko 10 sati.

U slučaju da uzmu zimsko kao trajno vrijeme, sunce bi na istoku Poljske izlazilo u tri sata ujutro, u Varšavi u 3.15, a u Berlinu u 3.44.

S druge strane, kada bi zemlje na zapadu i sjeveru kontinenta ušle u zapadnoevropsku vremensku zonu, što bi bilo prirodno, nastale bi nove komplikacije jer bi na primjer Francuska i Njemačka bile u različitim vremenskim zonama.

Već samo zbog svoje vjerodostojnosti EU bi trebalo da ukine promjenu vremena koja opet predstoji u noći sa subote na nedelju. Krajnje je vrijeme, nakon tri godine savjetovanja i praznih obećanja, smatra Bernd Rigert u autorskom tekstu za DW.

 

Većina Evropljana želi da ukine zimsko računanje vremena

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register