Od večeras zimsko računanje vremena

by | okt 30, 2021 | Novosti, Priča dana | 0 comments

EU je odlučila da zbog izostanka veće koristi, 2021. odustane od pomjeranja satova dvaput godišnje, prepuštajući članicama da odluče da li će tada trajno usvojiti „ljetnje“ ili uobičajeno – „zimsko“ računanje vremena.

Države članice EU vratiće i ove jeseni časovnike za sat unatrag, jer nijesu postigle saglasnost o predlogu Evropske komisije od prije tri godine da se ukine sezonsko pomjeranje sata poslednje nedjelje u martu, odnosno u oktobru.

Predlog je 2019. podržao Evoropski parlament, ali treba da ga usvoje države članice.

U EU postoje tri vremenske zone i najveća je srednjoevropska od Poljske na istoku do Španije na zapadu.

Kada bi sve zemlje iz te vremenske zone trajno prešle na primjer na ljetnje računanje vremena, u Španiji, Belgiji, Holandiji, Danskoj zimi bi sunce izlazilo tek sredinom prijepodneva, a na sjeverozapadu Španije oko 10 sati.

U slučaju da uzmu zimsko kao trajno vrijeme, sunce bi na istoku Poljske izlazilo u tri sata ujutro, u Varšavi u 3.15, a u Berlinu u 3.44.

S druge strane, kada bi zemlje na zapadu i sjeveru kontinenta ušle u zapadnoevropsku vremensku zonu, što bi bilo prirodno, nastale bi nove komplikacije jer bi na primjer Francuska i Njemačka bile u različitim vremenskim zonama.

Već samo zbog svoje vjerodostojnosti EU bi trebalo da ukine promjenu vremena koja opet predstoji u noći sa subote na nedelju. Krajnje je vrijeme, nakon tri godine savjetovanja i praznih obećanja, smatra Bernd Rigert u autorskom tekstu za DW.

 

Većina Evropljana želi da ukine zimsko računanje vremena

0 Comments

Submit a Comment