Istraživanje: Trećina građana vjeruje da je globalno zagrijavanje laž

Objavljeno: 30.10.2021, 11:14h

Trećina građana Crne Gore, 32 odsto, vjeruje u teoriju zavjere da je ideja o globalnom zagrijavanju, koje je izazvao čovjek, laž koja je namjerno izmišljena, pokazuje istraživanje sprovedeno u oktobru ove godine.

Iz UNICEF-a su saopštili da to mišljenje dijeli samo devet odsto građana Velike Britanije, 12 odsto Danske i 14 odsto građana Japana, Francuske i Italije.

Podaci za Crnu Goru potiču iz istraživanja na nacionalno reprezentativnom uzorku, koje je sprovela istraživačka agencija Ipsos, uz podršku Britanske ambasade u Podgorici i UNICEF-a.

Direktor istraživačke agencije Ipsos za Crnu Goru, Vladimir Raičević, kazao je da su crnogorski građani, koji smatraju da je ideja o globalnom zagrijavanju izazvanom djelovanjem čovjeka prevara, manje zabrinuti zbog klimatskih promjena i manje informisani na tu temu.

UNICEF je ove godine objavio prvu sveobuhvatnu analizu klimatskog rizika iz perspektive djeteta.

Analiza pokazuje da je skoro svako dijete na svijetu izloženo riziku od najmanje jedne klimatske i ekološke opasnosti.

„Indeks klimatskog rizika za djecu otkriva da je stotine miliona djece širom svijeta veoma izloženo specifičnim klimatskim udarima, kao što su poplave, cikloni, vektorske bolesti poput malarije Ili denge, zagađenje olovom, toplotni talasi i nedostatak vode“, navodi se u saopštenju.

Iz UNICEF-a su rekli da zagađenje vazduha predstavlja najveću prijetnju, jer se procjenjuje da je milijarda djece veoma izložena izuzetno opasnim nivoima zagađenja vazduha.

Šef predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori Huan Santander naveo je da je klimatska kriza, kriza prava djeteta.

Prema njegovim riječima, ona pogađa svako dijete na planeti, iako nijedno nije odgovorno za globalno zagrijavanje.

„U poređenju s odraslima, djeca su osjetljivija na toksične hemikalije, temperaturne promjene i bolesti, pa će najviše patiti od klimatskih promjena“, kazao je Santander.

UNICEF, kako je naveo, poziva vlade i preduzeća da daju prioritet i ubrzaju rad u cilju drastičnog smanjenja emisije gasova staklene bašte.

Kako je saopšteno, UNICEF-ov globalni izvještaj takođe otkriva nejednakost između zemalja koje najviše doprinose klimatskim promjenama i onih koje najviše trpe njihove posljedice.

Navodi se da 33 „ekstremno rizične“ zemlje zajedno emituju samo devet odsto globalnih emisija ugljen-dioksida (CO2).

„Nasuprot tome, deset zemalja sa najvećim emisijama gasova zajedno su odgovorne za skoro 70 odsto globalnih emisija, ali samo jedna od tih država je na listi onih koje će najviše patiti od posljedica klimatskih promjena“, kazali su iz UNICEF-a.

Iz tog razloga, kako su naveli, neophodna je globalna saradnja u borbi protiv klimatskih promjena.

„Imajući taj cilj na umu, Velika Britanija će biti domaćin konferencije Ujedinjenih nacija (UN) o klimatskim promjenama (COP26) u Glazgovu od 31. oktobra do 12. novembra“, navodi se u saopštenju.

Britanska ambasadorka u Crnoj Gori Karen Medoks rekla je da Ujedinjeno Kraljevstvo predvodi svjetske napore u borbi protiv klimatskih promjena, kao domaćin konferencije o klimatskim promjenama COP26 u Glazgovu.

Ona je kazala da svijet nije na pravom putu da izbjegne porast globalnih temperatura, koji bi bio katastrofalan za sljedeću generaciju.

„Ostaje nam samo da se prisjetimo požara i poplava širom Evrope, uključujući i ovdje u Crnoj Gori, da vidimo da je prijetnja stvarna i nepobitna“, dodala je Medoks.

Ujedinjeno Kraljevstvo je, kako je navela, postavilo svoje planove da do 2050. godine dovede vlastite emisije na neto nulu i prikupi finansijska sredstva kako bi pomoglo drugima da učine isto.

„Pozivamo sve zemlje širom svijeta da nam se pridruže s našim ambicioznim, ali vrlo potrebnim ciljevima. Možemo ograničiti globalno zagrijavanje na 1,5 stepeni i izgraditi čistu i prosperitetnu planetu za našu djecu i buduće generacije”, poručila je Medoks.

Iz UNICEF-a su naveli da skoro tri decenije UN na globalnim klimatskim samitima okuplja skoro sve zemlje svijeta.

Prema njihovim riječima, za to vrijeme su klimatske promjene od marginalnog pitanja postale globalni prioritet.

Iz UNICEF-a su naveli da će se svjetski lideri ove godine okupiti u Škotskoj, zajedno sa desetinama hiljada pregovarača, predstavnika vlada, preduzeća i građana.

„Cilj njihovih dvanaestodnevnih razgovora je da natjeraju zemlje da ažuriraju svoje obaveze za smanjenje emisija u cilju ograničavanja globalnog zagrijavanja“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da će, da bi se osiguralo da globalni lideri uzimaju u obzir perspektive mladih čiji su životi najviše pogođeni klimatskim promjenama, tom sastanku prethoditi UN konferencija mladih o klimatskim promjenama.

To je, kako su dodali iz UNICEF-a, jedna od najvećih globalnih klimatskih konferencija mladih na svijetu koji je u potpunosti predvode.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register