G20: Istorijski dogovor o uvođenju globalnog poreza

Objavljeno: 30.10.2021, 21:27h

Predsjednici država i vlada G20 su danas odobrili istorijski dogovor o reformi međunarodnog poreskog sistema, koji bi trebao da okonča poreska utočišta uvođenjem minimalnog korporativnog poreza od 15 posto na dobit multinacionalnih kompanija.

Nova pravila bi trebala da stupe na snagu 2023. godini, a zvanično će biti potvrđena u završnoj izjavi G20 koja će biti saopštena sjutra, prenosi portal Index.hr.

Dogovor je početkom oktobra postiglo 136 zemalja koje s više od 90 posto učestvuju u svjetskom BDP-u, pod pokroviteljstvom Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD). Reforma treba da omogući ovim zemljama da, zahvaljujući ovom minimalnom porezu, ostvare dodatnu zaradu od nekih 150 milijardi dolara.

Dio dogovora je u tome da dio poreza na dobit multinacionalne kompanije plaćaju u zemlji u kojoj ostvaruju dobit.

Zadatak ove reforme je da spriječi da multinacionalne kompanije, posebno GAFA (kratica za Google, Amazon, Facebook i Apple), koje su izvukle veliku korist iz pandemije covida-19 i restriktivnih mjera, plaćaju smiješno male poreze u odnosu na prihode.

Drugi dio reforme je uvođenje minimalne poreske stope od 15 posto na dobit multinacionalnih kompanija. Države će sada moći naplaćivati ​​porez od kompanija čak i ako su već platile niže poreze u drugim državama kako bi se nadoknadila razlika.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register