Uskoro izlazi knjiga o graditeljstvu u Crnoj Gori

Objavljeno: 29.10.2021, 21:40h

“Hronika graditeljstva u Crnoj Gori”, je autorski projekat i autorsko izdanje Velizara Radonjića, novinara i publiciste iz Podgorice.

Knjiga čiji se izlazak iz štampe najavljuje za početak novembra je priča o graditeljstvu i graditeljima, satkana je, prema riječima autora, “od parčića oskudnih istorijskih izvora, parčića mojih ili tuđih sjećanja, istrgnutih listova iz neke stare knjige ili časopisa, starih novina, od anegdota i požutjelih fotografija i dokumenata. Knjiga  je  dijelom  i  moja  percepcija  događaja  i  procesa  u  crnogorskom graditeljstvu…”.

Autor otkriva da je knjiga  koncipirana  kao  neka  vrsta  monografsko  –  faktografskog, hronološkog pregleda nastanka sveukupnog graditeljstva u Crnoj Gori. “Ona je  i  svojevrstan  ljetopis,  odnosno  hronika  razvoja  graditeljstva,  a  jednim dijelom  ima  i  karakter  leksikona.  Ona  je  i  hronika  nastanka  i  razvoja inženjerske struke u graditeljstvu Crne Gore, prije svega podsjećanje na inženjere  koji  su  udarili  temelje  savremenom  graditeljstvu  i  heroje poslijeratne obnove i izgradnje. Sve to sa željom da se svi oni i njihova najznačajnija  djela  odnosno  graditeljsko  nasljeđe  koje  su  nam  ostavili, sačuvaju od zaborava”.

Predgovor za knjigu  je  napisao  princ  Nikola  Petrović  Njegoš,  a recenziju arhitekta Mileta Bojović, vanredni član CANU.

“U  ovom  enciklopedijskom  djelu  Velizar  nam  nudi  jedinstveno putovanje kroz Crnu Goru. Ne turističko putovanje, već otkriće zemlje kroz tragove koje su ljudi ostavili u ovim grandioznim pejzažima. To je i putovanje kroz istoriju. Priča o narodu koji je morao da se prilagodi posebno teškim uslovima, ali i posebno teškim događajima”, napisao je princ Nikola, koji zaključuje da “za  sve  Crnogorce  ova  knjiga  predstavlja  svojevrsni porodični album koji bi trebalo da se nađe u svakoj kući”.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register