SAD obavještajci: Korona nije kinesko biološko oružje

Objavljeno: 29.10.2021, 22:01h

Kancelarija direktora Nacionalne obavještajne službe SAD (ODNI) je zaključila da američka obavještajna zajednica ostaje podijeljena o porijeklu virusa korona, ali zaključuje da se ne radi o biološkom oružju koje je razvila Kina, prenosi Sputnjik.

To se navodi u dokumentu sa koga je skinuta oznaka tajnosti i dodaje se da se virus korona „najvjerovatnije proširio i inficirao ljude kroz inicijalno izlaganje malih razmjera koje se nije dogodilo kasnije od novembra 2019. godine, a prvi klaster slučajeva pojavio se u Vuhanu u decembru 2019.“

„Procenjujemo da virus nije razvijen kao biološko oružje. Većina agencija vjeruje, uz zadršku, da SARS kov-2 najvjerovatnije nije produkt genetskog inženjeringa, međutim, dvije agencije navode da nema dovoljno dokaza za zaključak. Kineski zvaničnici nisu znali za virus prije izbijanja prvog klastera slučajeva“, navodi se u dokumentu.

Različite američke obaveštajne agencije došle su do različitih zaključaka u vezi sa nekoliko pitanja o porijeklu virusa korona, kao na primjer da li je prešao sa životinja na čovjeka ili je njegovo širenje posljedica laboratorijskog eksperimenta.

Četiri agencije su, uz zadršku, navele da se virus proširio na ljude preko prirodnog izlaganja i skokom sa inficirane životinje.

Jedna agencija, čije ime nije navedeno, je došla do zaključka, uz „dokaze umjerene jačine“, da je prva ljudska infekcija tim virusom posljedica incidenta u laboratoriji, najvjerovatnije u Institutu za virusologiju u Vuhanu.

ODNI je ranije objavio sažetu verziju ovog izvještaja, a sada je publikovan u cjelosti.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register