Protest u Baru: Greške ljekara nećemo plaćati životima

Objavljeno: 29.10.2021, 19:55h

Zbog smrti porodilje Ajle Hot danas je održan protest na gradskom trgu u Baru kojim se zahtijeva odgovornost ljekara barske bolnice.

Porodilja je preminula prošle srijede u Kliničkom centru Crne Gore (KCCG), dva dana nakon porođaja u Opštoj bolnici Bar.

Organizatorke protesta su poručile da su se večeras okupili kako se Ajlina sudbina više nikome ne bi ponovila.

“Barska bolnica sve više liči na kapelu iz koje izlaze ljudi u crnini”, kazala je Nikolina Aprcović i pitala koliko dugo će umjesto čestitki čitati umrlice.

Sara Kastratović je istakla da ovo više nije borba jednog čovjeka već svih, da je zdravstveni sistem narušen i da neće dozvoliti da se greške ljekara plaćaju životima.

“Ne zanima nas da li je medicinsko osoblje nervozno, umorno, nezadovoljno platom ili opterećeno nečim drugim. Zanima nas da zdravstvena zaštita funkcioniše za sve nas podjednako, da odnos ljekar-pacijent bude na profesionalnom nivou, bez obzira na pol, vjersku, političku ili nacionalnu pripadnost”, poručila je Kastratović.

Organizatorke protesta su podijeliule sa okupljenim građanima nekoliko iskustava žena iz Bara koje su doživjele ginekološko i akušersko nasilje koje se često završavalo smrću djeteta ili teškim posljedicama. Prikazan je i dokumentarac sa ispovjestima žena koje su imale traumatično iskustvo u barskoj bolnici.

Muž pokojne Ajle, Zlatan Hot, je kazao da porodica ima osnove sumnje, koji se tiču liječenja njegove pokojne supruge, i to se prvenstveno odnosi na blagovremeno donošenje odluka.

Zahvalio se svima na podršci tokom ovog teškog perioda. (Njegovo obraćanje pogledajte u videu)

 

Direktor NVO Institut za socijalnu i obrazovnu politiku, Mitar Radonjić je kazao da je ispred grupe NVO-a i građana upućen zahtjev za prijem u Ministarstvo zdravlja te da će se oni podjednako zalagati za svaki slučaj koji su građani prijavili.

Na ranijoj konferenciji za medije, povodom ovog slučaja, direktorica KCCG dr Ljiljana Radulović je kazala da smrt porodilje nema nikakve veze sa kovid infekcijom.

“Ona je operisana u OB Bar, životno ugrožena je transportovana ka KCCG, urađeno je sve da ostane živa, međutim, terapija nije dala očekivani odgovor i ona je nažalost preminula”,  saopštila je Radulović

Više detalja, kako je kazala, nije bila u mogućnosti da podijeli, budući da bi time povrijedila pravo na privatnost Ajle kao i njene porodice.

Nakon reakcije javnosti stigle promjene

Novi načelnik Odjeljenja ginekologije i akušerstva u Opštoj bolnici Bar biće prim. mr dr Milan Rolović, saopšteno je danas iz Ministarstva zdravlja. Kako je navedeno, to je dogovoreno na sastanku u Ministarstvu zdravlja sa direktorom bolnice, dr Igorom Karišikom.

Dr Milan Rolović od maja 2021. godine radi u OB Bar kao specijalista ginekologije i akušerstva, a prije toga je bio angažovan u OB Kotor i DZ Ulcinj.

Nenajavljena sanitarna kontrola juče je izvršena u OB Bar po nalogu ministarke zdravlja Jelene Borovinić Bojović. Za takav potez ona se odlučila nakon ličnih razgovora sa više pacijenata i članovima njihovih porodica.

U saopštenju Ministaratva poručeno je da je  “zatraženo da se urade brisevi na Jedinici za intenzivno liječenje, Hirurgiji i Ginekologiji”, te da će o nalazima IJZCG, KCCG i sanitarnog inspektora javnost detaljno biti informisana.

Iz Kliničkog centra Crne Gore  su poručili da će u narednom periodu, kao podrška OB Bar, u dogovoru ministarke zdravlja dr Jelene Borovinić Bojović i direktorice KCCG, dr Ljiljane Radulović, biti angažovani i ginekolozi KCCG.

“Ljekari iz Podgorice će u kontinuitetu biti angažovani na praćenju i liječenju pacijentkinja najmanje u naredna tri mjeseca“, saopšteno je iz KCCG.

Građani Bara su prošlog petka takođe protestovali ispred Opšte bolnice Bar.

Marija PEŠIĆ

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register