Ko su bili Skiti

Objavljeno: 29.10.2021, 07:20h

Skiti su bili drevni nomadski narodi i plemena iranskog porijekla koja su u 8. i 7. vijeku prije nove ere migrirala iz središnje Azije na područje čiji je centar bila današnja Ukrajina i gdje su osnovali tzv. Skitsko kraljevstvo, piše BBC na srpskom jeziku.

Skitija se protezala sve od Dunava na zapadu, pa do granica Kine na istoku, a vladavina ovog naroda održala se negdje do drugog vijeka prije nove ere. Do kraja antike, Sarmati, narod njihovog porijekla dominirao je zapadom Skitije.

Veliki dio vrijednih informacija o Skitima dolazi upravo od grčkog istoričara Herodota. Herodot je u svojoj istoriji napisao da “niko ko ih napadne ne može pobjeći i niko ih ne može uhvatiti ako ne žele da budu nađeni”.

Koliko su bili sposobni svjedoči i činjenica da je u 6. vijeku p.n.e. jedan vizantijski pisac opisao Skite kao narod koji “uopšte ne posustaje dok ne postigne potpuno uništenje svojih neprijatelja”.

Živjeli su kao pravi nomadi koji su imali tendenciju da ne ostavljaju mnogo iza sebe, a ono što danas znamo o njima je uglavnom kroz iskopavanja humki i primjere kamene umjetnosti.

Štaviše, činjenica da su živeli kao nomadi bila je strašna i za Herodota.

“Jer kad ljudi nemaju utvrđene gradove ili tvrđave, već su svi nosioci kuća i strijelci na konju, koji ne žive od obrade zemlje već od uzgoja stoke i nošenja svojih kuća na točkovima, kako oni ne bi bili nepobjedivi i nepristupačni” (Istorije, četvrta knjiga)

Čak su i razvili moćnu vrstu strijela koje su bile napravljene od različitih slojeva drveća i pruća.

Zapamćeni su, pak, kao najraniji narod koji je ovladao ratnim vještinama na konju. Travnate stepe na jugu njihovog kraljevstva bile su idealne za uzgoj konja i podizanje jahačkih vještina na zavidan nivo. Konji su bili stilski opremljeni, a materijal od kojeg su izrađivali sedla, uzde i bičeve bio je funkcionalan, izdržljiv i lagan. Sedlarski konji su, takođe, sahranjivani u veoma složenim kostimima.

Do ranog srednjeg vijeka bili su u velikoj mjeri asimilovani sa ranim Slovenima.

Skiti su bili izuzetno dobri u livenju metala. Radili su sa zlatom, bronzom i gvožđem, koristeći kombinaciju tehnika poput livenja, kovanja i miješanja sa drugim metalima.

Igali su i važnu ulogu na Putu svile, ogromnoj trgovinskoj mreži koja je povezivala Grčku, Persiju, Indiju i Kinu, gdje su bili prepoznatljivi po skitskoj umjetnosti i inovativnom načinu obrade metala.

Način na koji su poštovali preminule otkrio je mnogo toga o ovom narodu. U planinskom regionu u blizini granica Rusije, Kazahstana, Kine i Mongolije, pronađene su izuzetno očuvane skitske grobnice koje su najbolje pokazale koliko su napora ulagali da sačuvaju izgled mrtvih, koristeći jedan oblik mumifikacije.

Uklonili bi moždanu materiju kroz rupe izrezane na glavi, isjekli tijela i uklonili što je moguće više mekog tkiva prije nego što bi sve to zamijenili suvom travom i zašili kožu.

Osim toga, opremali su tijela osnovnim potrepštinama za “onaj svijet”. Kopali su duboke rupe, a na dnu zidali drvene konstrukcije.

Sva zamrznuta tijela Skita koja su do sada pronađena na različitim lokacijama bila su tetovirana. Tetovirali su ruke, noge i gornji dio trupa, a slike su predstavljale fantastične životinje u borbi, ptice i jednostavne tačke koje podsjećaju na modernu akupunkturu.

Otkriveno je i da su neke žene imale svijetlu kosu i plave oči, a muškarci su bili snažno građeni i imali crvenu ili tamniju kosu. (Izvor: BBC na srpskom jeziku)

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register