Neznani i znani

Objavljeno: 27.10.2021, 08:20h

Piše: Ibrahim ČIKIĆ

Ko nije imao prilike piti sabahsku kahvu u sarajevskim mehanama nek moli Boga da je bar jednom u životu popije. Jutros za stolom Hajdar, Bruno, Vuk, Ramiz, Beli, Matej i moja malenkost. Muhabet, tabirimo aktuelnu političku situaciju u regionu. Iznenada Ramiz uze kašičicu iz džezve i nekoliko puta udari o fildžan i tako nam stavi na znanje da nam hoće nešto važno kazati.

-O ljudi, šta se ovo dešava sa srpskim narodom. Da li je moguće da ogromna većina pripadnika tog naroda ne zna niti je ikada čula za Jovana Cvijića, tragaoca za znanjem koji je čitavog života nosio knjigu pod pazuhom. Od đačke klupe pa do studentskih dana imao je naviku trotoarom čitati knjige, tako da bi često zanešen tekstom znao glavom udariti u banderu. Možete zamisliti čovjeka koji je krajem devetnaestog vijeka (1865-1927) bio čuveni geograf, profesor i rektor Beogradskog univerziteta, predsjednik Srpske akademije nauka, počasni doktor pariške Sorbone i Karlovog univerziteta u Pragu, osnivač Srpskog geografskog društva, glasnika srpskih geografa, osnivač naučne geografije i antropogeografije i geomorfologije, hidrogeografije, poznavalac migracijskih kretanja Balkana, osnivač nauke o postanku naselja, napisao preko stotinu naučnih dijela na srpskohrvatskom, francuskom i njemačkom jeziku. Autor geografskih karata, dobitnik zlatnih i srebrenih medalja iz Londona, Njujorka, Pariza…

Koliko Srba zna za Prodanović Jašu (1867-1948) političara i publicistu, naučnog i književnog radnika, vođu Republikanske stranke, ministar i narodni poslanik, podpredsjednika vlade FNRJ i člana SANU. U Kraljevini bio ministar prosvjete, ministar narodne privrede, autor zakona o radu, zakona o radnjama, prvi u Evropi uveo osmočasovno radno vrijeme, osnovao radničke i druge komore, uređivao Narodnu misao, Odjek, glasnik profesorskog društva, uredio i izdao dvije antologije, razne brošure, sabrana dijela velkih pisaca i itd, itd.

Ko danas od Srba zna za Ljubomira Stojanovića, predsjednika srpske vlade, Stevana Mokranjaca, čuvenog muzičara i kompozitora, Milorada Mitrovića, slavnog pjesnika, Petrović Mihaila, univerzitetskog profesora matematike, (uradio prvu računarsku mašinu), Popović Pavla, poznatog naučnika i člana više svjetskih akademija…

***

Doista, koliko Srba zna za gore nabrojane moralne i intelektualne veličine srpskog naroda? Ali svi znaju sve od Šešelja… do Mladića.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register