Danas ponovo o izručenju Asanža SAD

Objavljeno: 27.10.2021, 10:20h

Na londonskom Visokom sudu danas će početi dvodnevno ročište o izručenju osnivača Vikiliksa Džulijana Asanža SAD, koje ga optužuju za krađu i hakovanje povjerljivih dokumenata.

Američka vlada bi trebalo da danas zatraži od britanskog Visokog suda da poništi odluku britanskog sudije da Asanž ne bude izručen SAD kako bi se suočio sa optužbama za špijunažu, prenose agencije.

U januaru ove godine je okružna sutkinja Vanesa Barajzer je odbila ekstradiciju iz zdravstvenih razloga, navodeći da će se Asanž vjerovatno ubiti ako bude zadržan u teškim zatvorskim uslovima u SAD.

Ona je, međutim, odbacila argumente odbrane da se Asanž suočava sa politički motivisanim američkim tužilaštvom i navela je da će mu američki pravosudni sistem omogućiti pravično suđenje.

Američki tužioci su podigli optužnicu protiv Asanža po 17 tačaka za špijunažu, kao i za zloupotrebu računara zbog objavljivanja više hiljada procurjelih vojnih i diplomatskih dokumenata.

Optužbe predviđaju maksimalnu kaznu od 175 godina zatvora.

Tužioci navode da je Asanž nezakonito pomogao analitičarki obavještajne službe američke vojske Čelsi Mening da ukrade povjerljive diplomatske depeše i vojne fajlove koje je kasnije objavio Vikiliks.

Asanžovi advokati tvrde da je on djelovao kao novinar i da ima pravo na zaštitu slobode govora u skladu sa prvim amandmanom, a u vezi sa objavljivanjem dokumenata koji su razotkrili zločine američke vojske u Iraku i Avganistanu.

Asanž (50) je u zatvoru otkako je uhapšen u aprilu 2019. godine. Prije toga, proveo je sedam godina u ambasadi Ekvadoru u Londonu, u koju se sklonio 2012. godine kako bi izbjegao izručenje Švedskoj gdje je trebalo da se suoči sa optužbama za silovanje i seksualni napad.

Švedska je odustala od istrage o navodnim seksualnim zločinima u novembru 2019. godine, jer je prošlo toliko vremena, ali Asanž je ostao u zatvoru.

Sudkinja koja je blokirala ekstradiciju u januaru naredila je da Asanž mora da ostane u pritvoru tokom svake žalbe SAD, navodeći da bi australijski državljanin mogao pobjeći ako bude oslobođen.

Povezane vijesti.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply