Da biste mogli biti za druge, prvo morate biti za sebe

Objavljeno: 27.10.2021, 07:58h

Žene često smatraju da uvijek svemu i svima moraju biti na raspolaganju, a to je dijelom tako zbog načina odgoja. Ipak, postoje situacije u kojima bez izuzetka treba uvijek sebe staviti na prvo mjesto.

Evo tih situacija:

  1. Narušeno vaše mentalno ili fizičko zdravlje

Ponekad se toliko dajemo drugima da u opasnost dolazi naše mentalno ili tjelesno zdravlje. Narušenost i jednog i drugog treba shvatiti ozbiljno i u tim situacijama sve drugo treba ostaviti po strani, pa tako i pokušaje da uvijek svima i svemu budemo na raspolaganju.

Igranje vlastitim zdravljem ne vrijedi nikakve žrtve. Na kraju dana, uvijek ćete imati isključivo sebe i svoje tijelo u kojem morate živjeti.

  1. Okruženost toksičnim osobama

U psihologiji se toksičnim ljudima smatraju svi oni čije nam ponašanje jako šteti, truje nas verbalno ili neverbalno, pa čak može dovesti i do toga da se razbolimo.

Lako ih je prepoznati po tome što se služe manipulativnim nametanjem krivice, ruše nam samopouzdanje, osjećamo se iscrpljenima nakon vremena provedenog s njima, počinjemo se pitati što to radimo pogrešno.

No kako neki od njih uspješno nose maske te se pretvaraju da su nam prijatelji, ulazimo u odnose s njima. Dakako, tu su i članovi porodice s kojima nije tako lako presjeći vezu, ali je ponekad nužno da bismo se sačuvali.

Kada to uočite, naprosto trebate reći da je dosta i maknuti se od njih.

  1. Ulaganje previše truda s vaše strane

Jeste li kada bili u odnosu, bilo prijateljskom, poslovnom ili porodičnom, u kojem ste osjećali da dajete sve, a zauzvrat ne dobivate ništa? Jeste li priređivali iznenađenja drugima, a sami niste dobili nijedno? Jeste li vi ti koji uvijek zovete na kave i druženja, a druga strana nikad?

U svemu tome primjetno je da ste vi ti koji ulažete sav trud, a druga strana vrlo malo ili nimalo. Takav odnos ne vrijedi toliko ulaganja. Odnos koji pozitivno utiče na naš život je onaj od kojeg i mi nešto dobijamo – osjećaj zadovoljstva, sreću, podršku. Ako to izostaje, bez imalo grižnje savjesti morate stati na loptu i na prvo mjesto staviti isključivo sebe.

  1. Veza s nekim ko vas ne zaslužuje

Nije rijetkost da smo u vezi s osobom za koju znamo da nije za nas i koja nas ne zaslužuje. Najčešći uzroci toga leže u manjku našeg samopouzdanja i nesvjesnom vjerovanju da bolje ni ne zaslužujemo, pritisku okoline u vezi s udajom, ženidbom, potomcima i svime što ide uz to.

Takođe se često radi o tome da smo naprosto navikli na partnera te nam se čini da bez njega nismo potpuni. Čini nam se da je slagalica potpuna samo ako smo s nekim.

No, možda najjasniji znak da to nije veza s pravom osobom jest taj da naprosto niste sretni kada provodite vrijeme zajedno, nemate osjećaj zadovoljstva i ispunjenosti.

Osim toga, ako se povrh svega događa i bilo kakav oblik nasilja, od emocionalnog do fizičkog, trebate što prije uzeti stvari u svoje ruke i staviti se na prvo mjesto.

  1. Želite spasiti nekoga ko ne želi biti spašen

Ako ste barem jednom imali osjećaj da morate nekog “spasiti” i izvući ga iz problema u kojima se nalazi, niste jedini.

To se vrlo često događa kod osoba koje nose neku traumu iz djetinjstva pa se osjećaju krivima što nisu mogli spasiti oca ili majku od supružnika ili partnera. Zato u odrasloj dobi, ako u međuvremenu nije sprovođena terapija, imaju osjećaj da im je dužnost spasiti koga god stignu.

Međutim, spašavanje druge osobe nije ničija dužnost osim tog samog pojedinca. Ne možete nekom pomoći u, primjera radi, borbi s zavisnošću ako on sam to ne želi. Osoba mora biti spremna na promjenu da biste joj mogli pomoći.

I ne zaboravite – da biste mogli biti tu za druge, prvo uvijek morate biti tu za samu sebe. (Izvor: zadovoljna.dnevnik.hr)

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply