NVO Green Home identifikovala ekološke pritiske na gornjem toku rijeke Zete i njenim pritokama

Objavljeno: 26.10.2021, 13:17h

Mapiranju pritisaka prethodila je obuka radnog tima koji obuhvata predstavnike Green Homa, Društva mladih ekologa, Alfa centra i Elektroprivrede Crne Gore.

NVO Green Home u saradnji sa NVO Društvom mladih ekologa iz Nikšića prethodnih dana sprovela je identifikaciju ekoloških pritisaka na rijekama Gračanica i Bistrica i gornji tok rijeke Zete.

Pored toga što se vode rijeke Zete iskorišćavaju za potrebe rada HE Perućica, zagađenje koje donose njene pritoke Gračanica i Bistrica dodatno opterećuju ovaj slatkovodni ekosistem. S tim u vezi, terensko istraživanje je sprovedeno u cilju sticanja sveobuhvatne slike stanja rijeka i razumijevanja kumulativnih uticaja trenutnih pritisaka, ali i radi izrade plana sanacije ugroženih zona obale i korita rijeke, sa definisanim mjerama, piše u saopštenju ove NVO.

Identifikacija pritisaka podrazumijevala je mapiranje smetlišta, ispusta otpadnih voda, lokacija eksploatacija šljunka, devastaciju obale i korita i drugih načina korištenja resursa rijeke koji potencijalno ugrožavaju njeno prirodno stanje.

Mapiranju pritisaka prethodila je obuka radnog tima koji obuhvata predstavnike Green Homa, Društva mladih ekologa, Alfa centra i Elektroprivrede Crne Gore.

Prikupljeni podaci će se iskoristiti za izradu Operativnog plana sanacije ugroženih zona obala i korita rijeke sa definisanim mjerama i biće predstavljen nadležnim insitucijama.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply