MŠ ‘Vasa Pavić’ već dvije sedmice bez direktora

Objavljeno: 26.10.2021, 07:57h

Članice Nastavničkog vijeća srednje umjetničke škole za muziku i balet „Vasa Pavić“ u Podgorici su 18. oktobra podnijele zahtjev Upravi za inspekcijske poslove, kancelariji Prosvjetne inspekcije, zbog sjednice koja je održana putem i-mejla. 

„Održan je sastanak koji je bio sve samo ne sjednica Nastavničkog vijeća srednje škole“, piše u obraćanju profesorica u koje je PCNEN imao uvid.

U ovom obraćanju one su inspekciji skrenule paznju na to da ni po jednoj tački dnevnog reda nije glasano po protokolu, te da da ni jedna odluka nije donijeta zakonito, da se sjednica preklapala sa sjednicom Nastavničkog vijeća osnovne škole i da komentari i prigovori nijesu uvaženi.

Prosvjetni inspektor Vesko Joksimović je izvršio inspekcijski nadzor 21. oktobra i u obavještenju za članice Nastavničkog vijeća naveo da „nadzorom je utvrđeno da školom rukovodi Mira Popović, v.d. direktora škole, kojoj je istekao mandat 12. oktobra 2021. godine, pa se može zaključiti da ustanovom rukovodi lice bez legitimiteta i zakonskog utemeljenja“.

Uprkos tome, Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta još uvijek nije raspisalo konkurs za direktora škole. (PCNEN je danas dostavio pitanja na ovu temu a odgovore ćemo objaviti naknadno.)

Joksimovićev izvještaj predviđa i da se sporna sjednica ponovi.

Milica Kankaraš

Profesorica harfe u muzičkoj školi „Vasa Pavić“ Milica Kankaraš kaže da je situacija takva da i u Ministarstvu znaju da škola nema zvaničnog direktora, što su im i dostavili u pisanoj formi.

„U nastavku svog rješenja, isti inspektor navodi da ta osoba koja nema nikakav legitimitet treba da sazove dvije sjednice u roku od sedam dana i izvrši novi izbor predstavnika školskog odbora i da ponovi online sjedicu koja je održana 12. oktobra“, objašnjava Kankaraš.

Ona ističe da je takvo rješenje protivno svakoj logici i pita se kako osoba kojoj je istekao mandat može da sazivati novu sjednicu. „Po logici ovog inspektor,a tako bi mogao i bivši premijer da sad imenuje novu Vladu ili da bivši direktor neke firme dođe i imenuje novi poslovni odbor“.

„Niti možemo zaključiti ovo tromjesječje, niti ima ko da potpiše naše plate, niti da potpiše ugovore za kolege kojima se svakog mjeseca obnjavlja ugovor o radu“, ističe Kankaraš.

Za danas je zakazana ponovna sjednica Nastavničkog vijeća na kojoj će se ponoviti glasanje za predstavnike školskog odbora iz redova zaposlenih. Profesori sa kojima smo razgovarali još uvijek nijesu sigurni ko će voditi sjednicu, budući da nemaju zvaničnog direktora škole.

PCNEN je razgovarao i sa dvije učenice ove škole. One kažu da nijesu znale da ovaj problem u njihovoj školi postoji ali da djeluje ozbiljno te da ga profesori vješto skrivaju od njih. Na pitanje šta znaju o isteku mandata v.d. direktora svoje škole odgovaraju da to prvi put čuju.

Marija PEŠIĆ

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register