Izetbegović namjerava da se sastane sa Vučićem, mnogi u Sarajevu protiv

Objavljeno: 26.10.2021, 13:39h

Neće mi pasti kruna sa glave ako odem u Beograd. Namjeravam da razgovaram i postignem ovo što sam kazao, da ne dođe do konflikta, da jedni druge bolje razumijemo, da uskladimo interes

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović potvrdio je da namjerava da se sastane sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem radi razgovora o političkoj krizi u Bosni i Hercegovini.

„Nismo još precizno dogovorili sastanak. Postoje otpori mom odlasku na taj sastanak, ali ja ću otići na svaki sastanak koji može da spreči loš scenario i ako mogu da utičem da se stvari smire i idu u pravom smeru“, rekao je Izetbegović za Televiziju Federacije BiH (FTV), prenosi Beta.

Upitan da li će sastanak biti u Banjaluci, Beogradu ili Sarajevu, Izetbegović je naveo da mu to nije važno.

„Neće mi pasti kruna sa glave ako odem u Beograd. Namjeravam da razgovaram i postignem ovo što sam kazao, da ne dođe do konflikta, da jedni druge bolje razumijemo, da uskladimo interes“, naveo je lider SDA.

Dodao je da bi BiH bila „skoro pa normalna zemlja“, pred vratima EU i u NATO, da nije politike srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika i njegovog Saveza nezavisnih socijaldemokrata.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić protivi se sastanku Izetbegovića i Vučića.

„Rekao sam mu da to ne radi“, naveo je Komšić.

Poslanik Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Denis Bećirović, iz Socijaldemokratske partije BiH, takođe smatra da bi Izetbegović odlaskom na sastanak u Beograd načinio veliku grešku.

Predstavnica Naše stranke Sabina Ćudić rekla je da bi Izetbegović odlaskom na sastanak sa Vučićem „ponizio i banalizovao institucije države BiH jednako koliko i Dodik“.

„Nema te institucionalne osnove koja Izetbegovića kvalifikuje za susret te vrste, osim u njegovoj uobrazilji da je lider Bošnjaka. Izetbegović time zapravo ponižava i Bošnjake, jer su oni pokazali da nisu ni politički ni ideološki monolitan narod, već izrazito pluralan“, kazala je Ćudić.

Dodala je da Izetbegović, pristajući na susret sa Vučićem u svojstvu lidera Bošnjaka, legitimiše i Vučića kao lidera svih Srba.

Ćudić je ocenila da će Izetbegović sa Vučićem razgovarati o „spasavanju Dodika od njegove moguće propasti“ i da će posjetom Beogradu prikazati predsjednika Srbije kao najvećeg mirotvorca na Balkanu.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply