EP: Organizovani kriminal prepreka napretku Zapadnog Balkana

Objavljeno: 26.10.2021, 18:53h

EU se poziva da podrži ove napore kroz finansijsku pomoć i praktičnu saradnju.

Spoljnopolitički odbor Evropskog parlamenta (AFET) usvojio je Izvještaj o saradnji u borbi protiv organizovanog kriminala na Zapadanom Balkanu kojim se konstatuje da je upravo organizovani kriminal jedna od glavnih prepreka na putu razvoja regiona.

U Izvještaju se naglašava potreba za iskorjenjivanjem političkih i administrativnih veza sa organizovanim kriminalom, neophodnost otvaranja arhiva bivše Jugoslavije, a EU se poziva da liberalizuje vizni režim za Kosovo.

U Izveštaju o saradnji u borbi protiv organizovanog kriminala na Zapadnom Balkanu poslanici Evropskog parlamenta pozvali su vlade u regionu da značajno pojačaju napore na reformama u oblasti vladavine prava i borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala, prenosi Tanjug.

Sa druge starane, EU se poziva da podrži ove napore kroz finansijsku pomoć i praktičnu saradnju.

Poslanici su konstatovali nedostatak „istinske političke volje u borbi protiv organizovanog kriminala“ u regionu i naglasili potrebu da se iskorijene „političke i administrativne veze sa organizovanim kriminalom“ kroz jasne mjere zaštite od korupcije i efikasno krivično gonjenje slučajeva korupcije visokog profila.

Izvještaj navodi i „očigledan nedostatak volje nadležnih vlasti u regionu da otvore bivše jugoslovenske arhive“ i naglašava važnost saradnje i dijeljenja obavještajnih podataka između regiona i međunarodnih partnera i institucija.

Istovremeno, pozdravlja se zaključivanje sporazuma o saradnji između Eurosasta i vlada Srbije, Albanije, S.Makedonije i Crne Gore.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply