Đurović: Ili će i lideri DF ući u Vladu, ili Vlade neće biti

Objavljeno: 24.10.2021, 11:52h

Kad se ispune uslovi da u rekonstruisanu vladu uđu lideri i funkcioneri tri pobjedničke koalicije, mi ćemo prekinuti bojkot parlamenta i sa velikim entuzijazmom glasati za takvu vladu,

Lideri i funkcioneri tri koalicije koje su pobijedile na izborima u avgustu prošle godine moraju biti u Vladi kako bi svojim kredibilitetom, koji im je je donio glasove i pobjedu u izbornom procesu, učvrstili vlast i sproveli potrebne promjene i reforme. Dakle, ili će članovi vladajuće većine biti ravnopravni činioci vlasti, a njeni lideri ravnopravni članovi Vlade, ili te većine i te vlade neće ni biti, kazao je za Dan poslanik Demokratskog fronta (DF) Dejan Đurović.

Kako je istakao, nakon propalog eksperimenta sa ekspertskom vladom, vrijeme je da u rekonstruisanu vladu uđu lideri i funkcioneri sve tri pobjedničke koalicije.

“DF ima pravo i obavezu koje je dobio brojem glasova koje je dobila izborna lista čija je okosnica bio. To je pravo i obaveza koje je DF dobio upornom, dugom i mukotrpnom borbom protiv diktatorskog režima.

DF ne može pristati na to da je glas dat ostalim članicama vladajuće većine vredniji od glasa datog DF-u. Očekujemo dogovor na korektnim i poštenim osnovama”,  saopštio je Đurović.

On je ocijenio da je dosadašnji eksperiment sa Vladom koja je bila sastavljena od kadrova GP URA, formalnih i neformalnih, i ponekog eksperta, propao.

“Sada je vrijeme da u Vladu uđu lideri i funkcioneri tri pobjedničke koalicije – “Za budućnost Crne Gore”, “Mir je naša nacija” i “Crno na bijelo”, a to, bez ikakvih kalkulacija, znači i lideri i funkcioneri DF-a. Kad se ispune ti uslovi i kada se formira tako rekonstruisana vlada, mi ćemo prekinuti bojkot parlamenta i sa velikim entuzijazmom glasati za takvu vladu, a odmah potom i za Tužilački savjet. Ta sjednica parlamenta bi označavala istinski ulazak Crne Gore u demokratiju, kao i početak rada Ts i tužilaštva na profesionalnim osnovama. Ovo je jedino rješenje koje bi nagovijestilo izlazak iz postojeće krize”,  izričit je Đurović.

Ulazak DF-a u Vladu, kako je dodao, donijeće stabilnost i osnaženje izvršne vlasti.

Đurović je kazao da DF ne želi izbore, ali ako ne bude dogovora parlamentarne većine, oni će biti nužna potreba.

“Ako dogovor nije prihvatljiv našim partnerima, onda su izbori jedino rješenje. Mi u DF-u ne želimo izbore. Mislimo da Crne Gore nema vremena za gubljenje i da je i ova prethodna godina bez razloga potrošena u međusobnim prepucavanjima i sukobima. Međutim, ukoliko je nemoguće postići dogovor, onda su izbori nužna potreba. Ne mogu se po svaku cijenu izbjegavati izbori, plašeći građane nekim apokaliptičnim scenarijem povratka DPS-a na vlast. DF se svakako ne boji demokratske provjere izborne volje građana ukoliko ne postoji spremnost za dogovor na osnovu rezultata političkog nadmetanja iz 2020. Godine”,  jasan je Đurović.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply