Erdogan naredio protjerivanje 10 ambasadora

Objavljeno: 23.10.2021, 18:46h

Naložio sam našem ministru spoljnih poslova da što je prije moguće riješi to pitanje i da deset ambasadora proglasi nepoželjnim osobama

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdoan izjavio je danas da će ambasadori deset zemalja, među kojima su Francuska, Njemačka i SAD, koji su pozvale na oslobađanje opozicionara Osmana Kavale, biti proglašeni nepoželjnim osobama – persona non grata.

“Naložio sam našem ministru spoljnih poslova da što je prije moguće riješi to pitanje i da deset ambasadora proglasi nepoželjnim osobama”, rekao je Erdogan ali nije naveo tačan datum za primjenu te mjere.

Turski predsjednik je zaprijetio prije nekoliko da će protjerati ambasadore iz deset zemalja, posle poziva tih zemalja da Turska oslobodi Kavalu.

Kanada, Francuska, Finska, Danska, Njemačka, Holandija, Novi Zeland, Norveška, Švedska i SAD pozvale su u ponedeljak na “pravedno i brzo rešavanje afere” Osmana Kavale, turskog izdavača i mecene koji se nalazi u zatvoru četiri godine bez suđenja, prenosi RSE.

Turske vlasti su dan kasnije pozvale ambasadore tih deset zemalja na razgovor, ocjenjujući “neprihvatljivim” njihov poziv na oslobađanje Kavale.

Vlasti su 2013. godine optužile Kavalu (64) poznatu ličnost civilnog društva da želi da destabilizuje državu. Kavala je te godine podržao antivladine proteste. Potom je 2016. godine optužen za pokušaj rušenja vlade tokom neuspjelog državnog udara.

Govoreći za agenciju Frans pres (AFP) iz zatvorske ćelije prošle sedmice, Kavala je rekao da se osjeća kao oruđe u Erdoganovim pokušajima da za domaće protivljenje njegovoj skoro dvodecenijskoj vladavini okrivi zavjere stranih država.

Savjet Evrope je izdao poslednje upozorenje Turskoj da se povinuje nalogu Evropskog suda za ljudska prava iz 2019. da pusti Kavalu na slobodu do suđenja.

Osman Kavala je u truskom zatvoru skoro četiri godine.

Ako Turska to ne učini do sledećeg sastanka od 30. novembra do 2. decembra, Savjet sa sjedištem u Strazburu mogao bi glasati za pokretanje prvog disciplinskog postupka protiv Ankare, naglašava AFP.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register