Crnogorsko-albanska komisija konstatovala da rijeka Grnčar nanosi štetu

Objavljeno: 21.10.2021, 15:48h

U Ministarstvu unutrašnjih poslova Crne Gore danas je održan sastanak Zajedničke crnogorsko-albanske komisije u cilju nastavka implementacije Sporazuma između Vlade Crne Gore i Savjeta ministara Republike Albanije o obnavljanju, popravci i održavanju piramida, međupiramida i drugih graničnih oznaka duž crnogorsko-albanske državne granice, zvanično je saopšteno.

Ova granica je, kako je navedeno, određena od strane Međunarodne komisije od 1922-1925. godine i potvrđena Protokolom o razgraničenju između Kraljevine SHS i Kraljevine Albanije, 26. jula 1926. godine u Firenci.

Zajednička crnogorsko-albanska  komisija je konstatovala da vode rijeke Grnčar nanose štetu obalnom području i poljoprivrednom zemljištu sa obje strane državne granice.

“Crnogorska strana je inicirala da se sagleda stanje granične linije na rijeci Grnčar u cilju preduzimanja mjera na sprečavanju erozija i promjena riječnog korita ove rijeke. Takođe, predloženo je albanskoj strani da se, nakon toga, na sastanku Zajedničke crnogorsko-albanske komisije za obnavljanje graničnih oznaka, uz učešće Komisije za saradnju u oblasti vodoprivrede Crne Gore i Republike Albanije, utvrde mjere koje će vodoprivredni organi dvije države preduzeti na regulaciji granične rijeke Grnčar saglasno Okvirnom sporazumu između Vlade Crne Gore i Savjeta ministara Republike Albanije o međusobnim odnosima u oblasti upravljanja prekograničnim vodama”, rečeno je u saopštenju.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply