Sunčev sistem se nalazi u magnetnom tunelu?

Objavljeno: 19.10.2021, 15:35h

Kanadska astronomkinja Dženifer Vest sa Univerziteta Toronto napravila je kompjuterski model koji sugeriše da je Sunčev sistem okružen magnetskim tunelom.

Ona svoju hipotezu bazira na osnovu dvije vidljive strukture na noćnom nebu za koje astronomi znaju već godinama, ali koje se dosad nisu dovodile u vezu. Jedna je smještena u sazvježđu Strijelca I proteže se preko sazviježđa Škorpiona, Lupusa i Kentaura, a riječ je o velikoj količini vrelog gasa koji se izdiže iznad ravnice Mliječne puta i emituje rendgenske zrake i radio talase. Ovo području poznatom je kao jednom od najdominantnijih izvorišta polariziranog zračenja.

Vest vjeruje da se te strukture, koje su napravljene od niti sličnih užadima, nalaze na 350 svjetlosnih godina od Zemlje I da su duge 1000 svjetlosnih godina, prenosi Dejli mejl.

Sljedeći korak za Vest i njen tim je da otkriju kakvu funkciju taj magnetni tunel ima u našoj galaksiji.

“Magnetna polja ne postoje u izolaciji. Moraju biti povezana jedna s drugima. Zato je naš idući korak bolje razumijevanje kako se to lokalno magnetsko polje veže za ono veće na galaktičkom nivou, kao i na ona manja oko našeg Sunca i Zemlje”, kaže Vest.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply