Cetinjski manastir ponovo u posjedu Mitropolije

Objavljeno: 17.10.2021, 12:10h

Uprava za katastar i državnu imovinu, područna jedinica Cetinje je donijela rešenje, kojim se imovina Cetinjskog manastira opet vodi kao svojina Mitropolije crnogorsko-primorske, objavio je portal IN4S.

VD direktora Uprave za katastar i imovinu Crne Gore Koča Đurišić je kazao da je rješenje donijeto po zakonu, na način, što je ispravljena greška iz 1996. godine, i da će u narednom periodu biti ispravljene sve uočene greške, po službenoj dužnosti bez obzira o kom subjektu prava je riječ.

Ovim rešenjem ispravljena je greške nastala unosom podataka iz rešenja od 11. aprila 1996. godine, kada je u kompijutersku bazu podataka upisano “korišćenje” umjesto “svojina“ Mitropolije nad Manastirom Svetog Petra i objektima na katastarskim parcelama br. 4073, 4097, 4082/1, 4110 i 4119 u LN br 915 KO Cetinje 1.

U septembru ove godine cetinjska područna jedinica Uprave za katastar i državnu imovinu je odbila zahtjev Mitropolije crnogorsko-primorske (MCP) za brisanje Prijestonice iz lista nepokretnosti kao nosioca prava svojine nad Cetinjskim manastirom.

Skupština Prijestonice Cetinje je u septembru ove godine podržala građansku inicijativu da Cetinjski manastir pripadne Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi. O inicijativi se glasalo javno, prozivkom, a podržali su je odbornici DPS, SD, SDP i GP URA.

Skupština Cetinja glasala da Cetinjski manastir pripadne CPC

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply