Đukanović: SPC je prekogranična infrastruktura srpskog nacionalizma

Objavljeno: 09.10.2021, 11:26h

Đukanović je za slovenačko Delo tvrdi da je riječ o “instrumentalizaciji vjerske zajednice za rušenje suverenosti susjednih država da bi se ostvario projekat velike Srbije, ovog puta pod parolom ”srpskog sveta”

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović ponovio je optužio Srpsku pravoslavnu crkvu (SPC) da je “jedina prekogranična infrastruktura srpskog nacionalizma”.

Đukanović je za slovenačko Delo tvrdi da je riječ o “instrumentalizaciji vjerske zajednice za rušenje suverenosti susjednih država da bi se ostvario projekat velike Srbije, ovog puta pod parolom ”srpskog sveta”, prenosi antenaM.

“Danas je Srpska pravoslavna crkva jedina prekogranična infrastruktura srpskog nacionalizma. Ako nekome na Zapadu jednostavno kažete da postoji neki spor između države i jedne vjerske zajednice u Crnoj Gori, to će shvatiti u smislu da država nije dovoljno fleksibilna, a još ako je riječ o državi sa Balkana, sa komunističkom prošlošću, odmah im se može činiti da im je sve jasno.Ali ne razumiju da tu nije riječ o pitanju vjerskih sloboda nego je riječ o pitanju instrumentalizacije vjerske zajednice za rušenje suverenosti susjednih država da bi se ostvario projekat velike Srbije, ovog puta pod parolom “srpskog sveta”, rekao je Đukanović.

Predsjednik Crne Gore smatra da je 90-ih godina srpski nacionalizam promovisao ideju o svim Srbima u jednoj državi, a da je danas, umjesto toga, prisutna parola “srpski svet” i da jer to samo drugačije oblikovan isti cilj.

Prema mišljenju Đukanovića, “velikosrpski nacionalizam je izgubio svoje uporišne tačke u Hrvatskoj i na Kosovu” i ostale su mu “Crna Gora i Republika Srpska u Bosni i Hercegovini”.

On je rekao da je Crna Gora “izuzetno odlučna” da ne dozvoli ponavljanje tragedije s kraja 20. vijeka i da je politika Crne Gore bila i ostala da protiv srpskog ili bilo kog drugog nacionalizma ne želi da se bori crnogorskim nacionalizmom, nego, kako je naveo, “državljanskim konceptom našeg društva”.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply